Veliki španjolski povratak Unitedovog povijesnog promašaja: Moyes srušio Barcelonu i postao Braveheart

Foto: Guliver Image/Getty Images

HEROJSKOM, "odsudnom" obranom, Real Sociedad, kandidat za ispadanje iz Primere, sačuvao je vodstvo za pobjedu protiv (1:0) Barcelone koja lovi španjolski i europski naslov.

Ova pobjeda ne znači za momčad s Anoete samo bijeg s dna, na koji se uostalom vrlo brzo mogu vratiti, nego i veliku satisfakciju za njenog trenera Davida Moyesa, koji je španjolskog davljenika preuzeo nakon što se sam sramotno "udavio" u Manchester Unitedu.

Nakon manje od dva mjeseca u novom klubu, gdje je doveden kao spasitelj, Moyes je klub iz opasne zone izveo trijumfom protiv jednog od najboljih i najbogatijih svjetskih klubova, koji je Škotu odmah osigurao nadimak od španjolskih novinara - Braveheart.

Nakon spektakularnog pada u Manchesteru, gdje je postao predmet sprdnje, Moyes se na veliku scenu vratio u najvećem stilu, pobjedom nad Barcom, koja je sačuvana "bunkerom", ali do koje je došao furioznim napadom na ugledne goste od samog početka, utemeljenim i nadograđenim požrtvovnom kolektivnom igrom i obranom u kojoj sudjeluje cijela momčad.

Malo će pri tome ovaj uspjeh umanjiti to što je Barcelona utakmicu započela s Messijem i Neymarom na klupi.

Osim buđenja fajterskog i momčadskog duha u dobrim, ali premekanim igračima, Moyes se istaknuo i uskrsnućem igrača koji su do njegovog dolaska bili u drugom planu davljeničke ekipe, da bi jučer upravo oni pobijedili Barcelonu:

Mladi golman Geronimo Rulli (22), prije nastupa protiv gostiju, samo je jednom čuvao vrata Sociedada u prvenstvenoj utakmici, otkako je ljetos došao iz argentinskog Estudiantesa, da bi pred kraj utakmice dva puta sjajno obranio pokušaje Luisa Suareza.


Drugi igrač koji je oživio Moyesovim dolaskom je Sergio Canales, veznjak čiji veliki talent nije pratila ni približno jednaka borbenost, zbog čega je morao otići iz velikana Reala i Valencije.

Moyes nije igrače njegovog novog kluba "naučio igrati nogomet", ali jedan podataka dovoljno govori zašto je Real Sociedadu nedostajao upravo njegov, fajterski pristup: Klub je sinoćnjom pobjedom protiv Barcelone došao do tek četvrte prvenstvene pobjede (u 17 kola), ali od toga su još dvije bile protiv finalista Lige prvaka - Reala i Atletica!

Real Sociedad očigledno može igrati protiv velikih, a Moyes pokazuje da momčad zna i biti borbena pod trenerom koji se ipak u ovoj sredini ne mora nositi s ogromnim pritiskom iz Uniteda.

Ali, U Baskiji ga je sam sebi nametnuo čim je preuzeo klub, kada je izjavio da mu nije cilj tek spasiti Sociedad od ispadanja, nego i osvojiti Kup Kralja.

Priliku da pokaže koliko je mislio ozbiljno ima već u srijedu, kada ga u prvoj utakmici osmine finala očekuje Villarreal, koji uživa u nizu od 11 utakmica bez poraza, u sklopu kojeg je i pobjeda 4:0 nad Moyesovim Sociedadom. Ali, bilo je to nakon što je tek preuzeo igrače, koji su pod njim postali Bravehearti.

Pročitajte više