Zagrebački Alumnus jedini predstavni​k regije na klupskom svjetskom prvenstvu u Kuvajtu

Foto: Alumnus

OČI ljubitelja futsala ovih su dana usmjerene u Kuvajt gdje se ispisuje povijest na neslužbenom svjetskom klupskom prvenstvu. Spektakularnim otvaranjem započeo je prvi po redu Kuwait Mini World Futsal Club Tournament na kojemu će od 10. do 26. srpnja nastupiti 16 svjetskih klubova. Raspoređeni u četiri skupine, klubovi će se boriti za nagradni fond koji iznosi vrtoglavih 500.000 dolara. Na prestižnome turniru nalazi se i hrvatski prvoligaš Alumnus, jedini klub iz regiji koji je dobio pozivnicu.

Sport čija popularnost iz dana u dan raste ravnodušnima nije ostavio ni Kuvajćane. Otvaranje turnira prenosile su čak 44 televizijske postaje, a osigurani su i prijenosi svih utakmica turnira. Organizatori se drže najstrožih Fifinih standarda u organizaciji, no od sudionika turnira se može čuti kako su se domaćini trudili napraviti iskorak čak i po tom pitanju. Gotovo 600 volontera uključenih u organizaciju brine o najsitnijim detaljima, prije svega o zadovoljstvu sudionika turnira. Tako je svaka momčad na raspolaganje uz autobus i automobil, dobila vozača i prevoditelja kako bi se što bolje snašli u Kuvajtu. Ipak, sve je ovo uvertira za planove koje Kuvajćani imaju za sljedeću godinu.

"Naša je želja da iduće godine u Kuvajtu i službeno ugostimo svjetsko klupsko prvenstvo u futsalu. Ove godine imamo probu, a dobili smo veliku podršku Fife. Futsal će se sve više razvijati, a postat će i dio Olimpijskih igara 2020. godine", ističu organizatori.

Zagrebački Alumnus prva je momčad koja je doputovala na turnir. Premda su u Kuvajt sletjeli u ranim jutarnjim satima, dočekao ih je pravi VIP tretman. Novinari su ih očekivali već u zračnoj luci, a do hotela je momčad stigla uz policijsku pratnju. Ipak, prava zvijezda turnira Alumnusov je trener Mićo Martić, koji uživa svjetski ugled u futsalu. Upravo je on najbolji ambasador hrvatskog futsala, a delegacije svih klubova i novinari neprestano se raspituju o njemu.

Vremena za opuštanje nema. Alumnus se nalazi u "skupini smrti" s tajlandskim Chonburiom, španjolskim Santiago Futsalom i kuvajtskom Kazmom. Svaki dan momčad trenira kako bi prvu utakmicu u subotu protiv tajlandskoga Chonburie dočekala maksimalno spremna. Za Tajlanđane nastupa ukupno devet reprezentativaca što dovoljno govori o njihovoj snazi.

"Nismo mogli dobiti teži put do drugog kruga natjecanja. Baš zato moram odati sve od sebe. Prvi su na redu Tajlanđani, njihovi dobri rezultati najbolje govore o njima. Vrhunska su ekipa s puno reprezentativaca, a na nama je da skupimo glave i ostavimo srce na parketu. Na turniru nastupa 16 ekipa iz cijelog svijeta, zastupljene su sve najjače futsal nacije i čast je i privilegija da budemo u ovakvom izabranom društvu i tako se moramo i ponašati", rekao je Hrvoje Penava, jedan od iskusnijih igrača koji je ujedno i prvi strijelac kluba.

U dalekom Kuvajtu hrvatskim predstavnicima neće manjkati ni podrške s tribina. Naime, slobodno vrijeme momčad Alumnusa provodi obilazeći Kuwait City, pa su tako stupili u kontakt s hrvatskim ugostiteljem Krešimirom Barberićem, suvlasnikom kuvajtskog kafića Cro Cafe Dubrovnik. Upravo je on obećao osigurati podršku s tribina. Tako će hrvatski dres i kockasti navijački rekviziti u subotu preplaviti kuvajtske tribine, a nadamo se  - i Alumnus dovesti do svoje prve pobjede.

Pročitajte više