Zanki na Bahamima zaronio preko 100 metara, tragedija na natjecanju, Amerikanac preminuo nakon izrona!

Foto: Index 

VELJANO ZANKI postavio je tri nova hrvatska rekorda i zaronio do 107 m u dubinu u disciplinama Constant Weight i Free Imersion na natjecanju Vertical Blue koje je održano na Bahamima.

Nažalost, vrhunske rezultate 28-godišnjeg Komižanina zasjenila je tragedija. Amerikanac Nicholas Mevoli je nakon izrona sa 72 metra (ronjenje na dah bez peraja) izgubio svijest i ubrzo su mu otkazali vitalni organi te su liječnici morali progasiti smrt. Ekstremni sport pokazao je svoje drugo lice.

Zanki ušao u top 6

Veljano Zanki postao jedan od šestorice na svijetu s najdubljim zaronom. U prirodnom fenomenu Dean's blue hole, u rupi dubokoj 203 metra Zanki (28) je u disciplini CWT (Constant Weight - uron s perajom s konstantnim opterećenjem) prvo postavio hrvatski rekord od 103 metra, potom ga popravio za četiri metra te tako ušao u svjetskih Top 6. Veljano Zanki je postao prvi Hrvat koji je probio granicu od 100 metara.

Prijašnji rekord, kojeg je također postavio Zanki, iznosio je 80 m. Zanki je na istom natjecanju u disciplini Free Immersion (slobodno poniranje po konopu, bez opterećenja) postavio hrvatski rekord zaronivši 92 metra. Tragedija: Amerikanac poginuo, otkazali mu organi Stari rekord u ovoj disciplini postavio je Goran Čolak, a iznosio je 90 m. Ukupno je Zanki natjecanje završio na četvrtom mjestu iza Novozelanđanina Jonathana Sunnexa i Williama Trubridgea te Rusa Alexeya Molchanova.

Discipline u kojima se natjecao Zanki su natjecateljske discipline svjetske organizacije za ronjenje na dah AIDA, a odim Constant Weighta i Free Immersiona postoji disciplina Constant No Fins u kojoj ronilac zaranja u dubinu s konstantnim opterećenjem uz vlastitu snagu bez peraja.

Pročitajte više