Zenit odbio navijački zahtjev o "bijeloj hetero momčadi": To je glupo i netolerantno

Foto: AFP

"NISMO rasisti, ali izostavljanje tamnoputih igrača u Zenitu vidimo kao važnu tradiciju. To bi Zenitu omogućilo održati nacionalni identitet kluba, koji je simbol Sankt Peterburga", poručili su navijači, ali trener Luciano Spalletti je njihov zahtjev nazvao glupim.

"Tolerancija je za mene sposobnost da se razumiju i prihvate razlike. Nadalje, tolerancija znači boriti se protiv bilo kakve gluposti", rekao je Spalletti.

Zenit je do ovog ljeta bio jedina velika ruska momčad sastavljena bez tamnoputih nogometaša. U kolovozu su u Sankt Peterburg stigli Brazilac Hulk i Belgijac Axel Witsel za 80 milijuna eura, a Francuz Yann M`Vila odbio je prelazak u Zenit nakon što je primio prijetnje smrću.

"Klub će se boriti protiv ksenofobije i rasizma. I ja ću učiniti sve da objasnim ljudima što je tolerancija i da je potrebno poštovati druge kulture i tradicije", dodao je Spalletti.

Dietmar Beiersdorfer, sportski direktor Zenita, odbacio je zahtjev navijača.

"Želimo osvojiti rusko prvenstvo i biti konkurentni u međunarodnim natjecanjima. Selekciju igrača radimo bez ikakvih ograničenja u pogledu porijekla, vjeroispovijesti ili boje kože."

Zenit nakon 19 kola ruskog prvenstva drži treće mjesto s pet bodova manje od vodećeg CSKA.

Pročitajte više