Ako se po jutru dan poznaje, Hrvatska večeras osvaja minimalno jedan bod

U PROŠLIM kvalifikacijskim ciklusima za SP, Hrvatska je na gostovanjima ostvarila osam pobjeda, pet neriješenih i samo jedan poraz.

Naše putovanje kroz povijest gostujučih nastupa hrvatske reprezentacije u kvalifikacijskim ciklusima za svjetska prvenstva počinjemo u listopadu 1996. Tada je Hrvatska u nemogućim kišnim uvjetima u Bologni kao gost slavila protiv Bosne i Hercegovine s 4:1. Bila je to odlična izvedba momčadi Ćire Blaževića koja je doslovce pomela domaćina koji tada nije mogao nastupati u Bosni i  Hercegovini pa se utakmica igrala u Italiji.

Nakon domaćih neriješenih protiv Danske i Slovenije u Splitu, Hrvatska je izvolijevala veliku pobjedu nad Grčkom u Solunu od 1:0 (travanj 1997.), tada je strijelac pogotka, u možda i ključnoj utakmici tog kvalifikacijskog ciklusa, bio Davor Šuker.

U rujnu iste godine Hrvatska je poražena u Kopenhagenu od Danske s 3:1 da bi pobjedom nad Slovenijom istovjetnim rezultatom osigurala drugu poziciju iza Danaca te izborila dodatne kvalifikacije. Upravo smo se u tim dodatnim kvalifikacijama sastali s Ukrajincima. Sigurna predstava u Zagrebu, pobjeda od 2:0, bila je velika prednost pred uzvrat u Kijevu. Tamo su Ukrajinci poveli, a onda je Hrvatska pogotkom Bokšića utišala olimpijski stadion i suvereno otišla na Svjetsko prvenstvo u Francusku.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji i Japanu, Hrvatska je osvojila prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini.

Kvalifikacije smo otvorili upravo gostovanjem, odigrali 0:0 s Belgijom u Bruxellesu u rujnu 2000. Gostujuća pobjeda je uslijedila protiv Latvije u Rigi u lipnju 2001. Bilo je 1:0 U rujnu iste godine odigrali smo sa Škotskom 0:0 u Glasgowu te onda uvjerljivom pobjedom nad San Marinom u gostima (4:0) te domaćom u posljednjem kolu nad Belgijom, osigurali prvo mjesto u skupini i izravan plasman u Južnu Koreju i Japan.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačkoj, također smo osvojili prvo mjesto i direktan plasman.

Najznačajnija je svakako bila utakmica protiv Švedske u Stockholmu u rujnu 2004. kada smo pobijedili s 1:0 pogotkom Darija Srne.

Drugu veliku pobjedu ostvarili smo nad Bugarskom u Sofiji, bilo je 3:1, kada smo odigrali jednu od najboljih gostujućih utakmica u reprezentativnoj povijesti.

U rujnu je uslijedila pobjeda od 3:1 na gostovanju protiv Islanda da bi onda u tom kvalifikacijskom ciklusu kompromitirali odlične gostujuće rezultate neriješenim protiv Malte (1:1). Bilo je to također u rujnu 2005. Nastupe i prvo mjesto u skupini potvrdili smo sa 0:0 protiv Mađarske u posljednjem kolu u listopadu iste godine.

Gledajući na sve rezultate u povijesti nastupa naše reprezentacije na gostovanjima, možemo biti zadovoljni jer nam statistika u svakom slučaju jako ide u korist. Sudeći po svemu ovome, Hrvatska bi večeras u Harkivu trebala uzeti najmanje bod, dok bi pobjeda vratila momčad Slavena Bilića na stare staze nadmoći i nepobjedivosti. 

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više