"Ako su ´trejdali´ Dražena, Tonija ili Shaqua, zašto ne bi i mene!"

DAVNO su prošla vremena kada je Hrvatska imala najbrojniju koloniju neamerikanaca u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Danas nas "peru" zemlje poput Kine, Dominikanske republike, Ukrajine i  Nizozemske, a ne treba niti spominjati Francuze, Argentince i Srbe koji mogu složiti čitavu petorku od igrača koji nastupaju u NBA-u.

Hrvatska je ostala samo na jednom košarkašu - Roku Leniju Ukiću. Splićanin je odradio 73 utakmice u dresu Toronto Raptorsa i u razgovoru za Index podvukao je crtu poslije svoje prve NBA sezone.

Kad podvučeš crtu, koliko si zadovoljan s prvom sezonom u NBA ligi?

"Mislim da mogu biti zadovoljan jer niti sam nisam znao što mogu očekivati. Bilo je dobrih i loših trenutaka, bilo je dobrih i loših utakmica. Neko vrijeme sam proveo i na klupi. Kada se podvuče crta sam zadovoljan jer sam odigrao 73 utakmice s nekim prosjekom od 13 minuta po susretu."

Prosječno si igrao oko 13 minuta i zabijao nešto više od četiri koša po utakmici. Poznat si analitičar, što ti te brojke govore?

"Same brojke nisu ključne, no one su određeni pokazatelj stanja stvari. Ako ćemo se koncentrirati na njih, onda mi neki faktori i ne idu u prilog. Igrao sam puno puta po minutu, a to isto ide u statistiku. Nemaš priliku tada nešto napraviti. No, ipak smatram da je bitniji dojam, da uhvatim neki status i da uđem u kontinuitet. Sada znaju drugi što mogu, ali i ja sam, pa mogu raditi na nekim stvarima za sljedeću sezonu kako bih uzeo status jednog dobrog NBA igrača."

Je li to ono što si očekivao kada si kao klinac sanjao o odlasku u Ameriku?

"U principu je to i ono što sam očekivao. Nije bilo niti ekstra pozitivnih niti negativnih iznenađenja. Pričao sam dosta s igračima koji su igrali u NBA ligi, a i dosta sam to pratio kao dijete."

U kojim si segmentima najviše napredovao?

"Dobio sam na čvrstini. Kad mi dođe prvi kontakt, jednostavno prođem. Nisam dobio nešto ekstra kila ili fizike, no igram agresivnije. To mi je bio jedini izlaz. Tamo nema mekane igre, moraš igrati s puno samopouzdanja i agresivnosti. Upravo od tih ulazaka pod koš živim, to mi je zapravo kruh. Napredovao sam i u šutu, no kada igraš malo kao ja, onda se skoncentriraš na stvari u kojima si bolji. Sada su mi statistike šuta loše, ali kada dobijem kontinuitet, smatram da će se i one poboljšati."

Ima li stvari koje si mogao i morao bolje?

"Mogao sam bolje u mnogo segmenata, uvijek ima prostora za napredak. No, treba biti strpljiv i uzeti u obzir kako sam došao. Nisam imao klasični put, dvije sam se godine tražio u Španjolskoj i tek nakon prave sezone u Italiji sam uspio otići u Ameriku. Nije sve išlo po loju... Sada trebam nastaviti raditi, imat čistu glavu i kada se ukaže prilika dobro odreagirati."

Igrao si u Europi, sada igraš u NBA ligi. Koje su osnovne razlike?

"Razlike su velike. U pravilima prije svega... te obrambene tri sekunde mijenjaju cijelu igru. I naravno trica, metar je zapravo jako velik. Treba puno rada da bi uhvatio konstantu u šutu jer je velika razlika šutirati sa 7.25 i sa 6.25. Pozitivno je to što sezona ipak kraće traje. Bez obzira što je zgusnuto, imaš više vremena za odmor kako bi se pripremio za reprezentaciju i sljedeći sezonu. Opet, publika nije strastvena kao u Europi. Nema te atmosfere koja će te povući da igraš bolje. Ukupno, za moj ukus je pozitivno."

Toronto je odigrao lošu sezonu, poraza je bilo više nego pobjeda... Kakve su reakcije oko kluba kada zaredaju porazi?

"Nema drame oko poraza. Pritisak je puno manji nego u Europi. Na glavnom menadžeru je da sastavi najbolju moguću ekipu i on tu ima sve ovlasti. Ako je neuspješna sezona, gleda se odmah prema idućoj. Nema pritiska, nema kažnjavanja. Igrači se puno bolje tretiraju, a pritisak je više na treneru i menadžerima. Ako nema baš nekih potresa, većina igrača koja je počela sezonu i završava."

Još imaš dvije godine ugovora u Raptorsima, no naravno da je moguće da uoči početka sljedeće sezone budeš zamijenjen u neki drugi klub?

"Htio bih ostati, ali na to ne možeš utjecati. Kada bih o tome razmišljao, poludio bih sigurno. Treba se samo sjetiti koji su sve igrači 'trejdani': Od Dražena, Tonija, Shaqua. pa se može dogoditi da i mene promijene. Moji planovi su vezani za Toronto, a ničim se nije dalo naslutiti da bi mogao ići dalje. Oni su izrazili zadovoljstvo mojom igrom. No, to ne mora ništa značiti. Ne bih samo volio otići negdje tek tako, samo za zatvoriti financijsku konstrukciju, nego bi volio ići u momčad koja me želi."

Pretpostavljamo da i dalje pratiš doigravanje. Koji su tvoji favoriti?

"Bilo bi veliko iznenađenje da se ne dogodi finale Clevlanda i LA Lakersa. Cavaliersi će se prošetati do tamo jer Boston i Orlando imaju problema s ozljedama. Na Zapadu je teža situacija, ali ne vidim da bi netko mogao ugroziti Lakerse. Tko bi tu mogao biti bolji u finalu je teško reći.To su dvije ekstra ekipe, s dva ekstra pojedinca i odlučivat će nijanse."

Na kraju te ljeta očekuje reprezentacija, a onda i Europsko prvenstvo. Koja su tvoja očekivanja?

"Reprezentacija mi oduvijek bila važna, a sada imam i dodatan motiv jer moram biti objektivan i reći da nikada nisam odigrao nešto posebno. Puno sam uvijek igrao bolje u sezoni nego u reprezentaciji. Ima još deset godina reprezentacije ispred mene i imam priliku pokazat se i na tom planu. S povratkom Vuje i dosta igrača koji su imali dobru sezonu, imamo se pravo nadati. Konačni cilj treba biti napokon srušiti to prokletstvo četvrtfinala koje traje ne znam koliko godina. Po snazi ekipe i po treneru to možemo."

Pratiš li završnicu košarkaškog PH. Split je jučer na domaćem terenu izgubio od Cibone?

"Bio sam na utakmici i nije bio neki spektakl. Split ima problema, no nadam se da će ovom pretvorbom stići neki novci i da će im to omogućiti da dođu neka veća imena i da se slaže bolja ekipa. Cibona je favorit, ali tu su i Zagreb i Zadar, pa smatram da će se između te tri ekipe tražiti prvak."

Pišeš i kolumne za jedan košarkaški portal. Kako si se odlučio na to?

"Nisam imao ništa protiv jer volim pisati, ali i zbog popularizacije samog sporta sam se odlučio napisati tih desetak kolumni. Kritike su pozitivne, tako da je ispalo dobro. To mi je zgodno dok sam u sezoni i imam više vremena, a možda isto nastavim i sljedeće godine."

Marko Petrak
Foto: Canadianpress, TorontoStar, AFP

Pročitajte više