ALARM U DA VINCIJEVOM GRADU Kultni talijanski klub je na rubu ambisa

Foto: Getty Images / Guliver Image

TUŽNA priča dolazi s Apenina. Jedan od najvećih, slavnih klubova Serije A, ima velikih problema. Riječ je o Fiorentini, u kojoj igraju trojica hrvatskih nogometaša Nikola Kalinić, Milan Badelj i Hrvoje Milić.

Legendarni klub s Artemio Franchija proživljava jedno od najtežih razdoblja u 91 godini duge povijesti, tijekom koje je dvaput osvajao prvenstvo, ali davne 1956. i 1969.

Međutim, bez obzira na mali broj trofeja, ljubičasta momčad iz grada Leonarda da Vincija uvijek je na neki način bila velika, uz neke velike igrači kroz povijest poput Gunnara Grena, Danielea Massara, Socratesa, Roberta Baggia, Carlosa Dunge, Gabriela Batistute, Enrica Chiese, Stefana Effenberga, Manuela Rui Coste, Predraga Mijatovića, Adriana Mutua, Nuna Gomesa, Alberta Gilardina, Francesca Tolda, Luce Tonija... Ipak, nakon bankrota 2002. i povratka nekoliko godina kasnije, obitelj Della Valle odlučila je prodati klub.

Navijači su nezadovoljni, a braća Diego i Andrea pokušavaju pronaći investitore koji će donijeti financijsku podršku klubu i time iskorak u Seriji A i Europi.

No dok se to događa, momčad koju će u sljedećoj sezoni voditi Stefano Pioli suočena je s velikim gubicima koji je lako mogu stajati ispadanja u Seriju B, koliko se god to trenutačno činilo nevjerojatnim. Ono dobro što je imala Viola je izgubila ili je na dobrom putu da izgubi do kraja prijelaznog roka.

Dosad nitko od jačih igrača nije stigao na Franchi, a klub su napustili Josip Iličić (Atalanta), Borja Valero (Inter), Gonzalo Rodriguez (San Lorenzo), Cristian Tello (Real Betis), dok je velikom broju igrača istekla jednogodišnja posudba te su se vratili u svoje klubove. 

Na drugoj strani tek su se s posudba vratili Ante Rebić, Giuseppe Rossi, Matias Fernandez, ali je pitanje koliko Pioli uopće računa na njih u sljedećoj sezoni, iako se čini da će, želio to on ili ne, ipak morati. 

Međutim, to nije sve, nažalost. Nikola Kalinić javno je rekao kako želi otići u Milan, Badelj već godinu dana traži priliku kako pobjeći iz Firence, dok je Federico Bernardeschi na korak do transfera u Juventus, zbog čega su ga navijači popljuvali jer je poznato koliko mrze Staru damu, pa je on odmah za njih postao izdajnik bez povratka.

Pred odlaskom je i Matias Vecino kojeg lovi Inter i nudi između 15 i 18 milijuna eura, a Viola traži 24, koliko iznosi njegova otkupna klauzula. 

U obrani su zasad ostali Davide Astori i Nenad Tomović, u vezi zaboravljeni Riccardo Saponara, a u napadu Khouma Babacar koji bi također mogao dići sidro do kraja prijelaznog roka. Ostali nisu vrijedni ni spomena, a stigli su braniči Vitor Hugo (Palmeiras) za osam milijuna te Nikola Milenković (Partizan) za 5,1 milijun eura.

I to je sve zasad. 

Momčad bez glave i repa koju bi tek trebali napustiti najbolji igrači i izazvati dodatne potrese totalno je nespremna za 21. kolovoza, kada kreće nova sezona Serije A. Obitelj Della Valle pokušava prodati klub koji je podigla iz ponora, nezadovoljni igrači odlaze, a pravih pojačanja nema ni na vidiku. 

Fiorentina ima mjesec dana da se oporavi, skupi novac od prodaje važnih nogometaša i krene odmah po pojačanja. U suprotnom, borba za opstanak postat će realnost za uvijek simpatični klub iz srca Toskane. 

Pročitajte više