America´s Cup: Alinghi uvjerljivo vodi

NA REGATNOM polju ,na moru uz obale Valencije započele su kvalifikacijske utrke za 32. izdanje najstarijeg i najprestižnijeg svjetskog natjecanja u jedrenju - America's Cup. Sudjeluje 12 posada sastavljenih od najboljih jedriličara. Jedrit će na brodovima u čiju su izgradnju znanje ugradili najbolji svjetski dizajneri, proizvođači jedara i jarbola, nautički inženjeri i konstruktori.

Titulu, odnosno kup brani švicarski tim i brod Alinghi koji je točno prije četiri godine napravio povijesni pothvat, deklasiravši novozelandski brod  s 5-0 (jedri se inače 9 regata).Tako se dogodilo da je Amirca's Cup prvi put u 152 godišnjoj povijesti otišao u Europu. U Valenciji je već održano pet utrka i Alighijeva posada je ponovo dominirala i najavila da će teško predati trofej osvojen prije 4 godine. Pobijedila je u tri plova i od sutra će švicarska posada samo trenirati.

Ostalih 11 brodova nakon kvalifikacija (svi jedre zajedno) prve faze knock out sistema , boriće se za četiri mjesta u Match raceu. Pobjenik te faze natjecanja stiče pravo izazova Alinghia u borbi za Americas Cup. Trenutni poredak nakon 5 jedrenja Alinghi uvjerljivo vodi sa 55 bodova ispred novozelandskog broda Emirates koji ima 47. Slijede dvije talijanske posade Luna Rosa s po 46 i Mascalzone Latino s pao 45 bodova. Američki brod BMW Oracle koga su mnogi ubrajali u najozbiljnije izazivače tek je 5. s 39 bodova. Vrijeme inače nije bilo baš naklonjeno jedriličarima puna dva dana.

M.J.

Pročitajte više