Murray donio Britancima Davis Cup pa napao Savez: Vi ste gubljenje vremena

Foto: Guliver Image/Getty Images

VELIKA BRITANIJA je osvojila Davis Cup prvi put poslije 1936., a naslov koji se na Otoku čekao čak 79 godina donio je drugi tenisač svijeta Andy Murray pobjedom nad Davidom Goffinom s 3:0 u setovima, što je u konačnici bilo 3:1 za Veliku Britaniju.

Murray je tako Britaniji donio najvrjedniji reprezentativni teniski naslov nakon skoro 80 godina, baš kao što je prekinuo wimbledonski post dug 77 godina. Također, Škot je Britaniji donio i olimpijsko zlato osvojeno u Londonu prije tri godine.
 
Škot Britaniji donio Davis Cup nakon 79 godina, Wimbledon nakon 77 i olimpijsko zlato
 
Murray je na putu do naslova dobio svih osam singlova te sve četiri igre parova u kojoj nastupa s bratom Jamiejm.
 
Međutim, umjesto slavlja, heroj nacije optužio je Teniski savez Velike Britanije kako godinama ne radi ništa kako bi podigla kvalitetu tenisa na Otoku i kako bi stvarala nove nadolazeće zvijezde, već se isključivo naslanja na njegove rezultate.
 
Murray koji će sljedeće sezone zbog prenatrpanog rasporeda moći odigrati samo jedan Davis Cup dvoboj, iznio je niz optužbi za nemar Saveza koji ne čini ništa kako bi Škot ubrzo dobio nasljednike.
 
Prije smo imali makar dobre juniore, sad nemamo nikoga. Gdje su nam ti mladi igrači?
 
 ''Imam osjećaj da oni gube vrijeme, jer nikad ništa nisu u stanju napraviti kako treba, a ja zaista ne volim svoje vrijeme trošiti uzalud. Gdje nam je generacija koja bi trebala doći? Oni već sad trebaju biti tu. Nema smisla početi s njima raditi za 18 mjeseci. Krenite već danas. Trebalo je već prije napraviti neki plan. Jedino tako bismo mogli očekivati neke pozitivne promjene'', rekao je drugi igrač svijeta.
 
Murray je rekao kako je samo jednom, i to na desetak minuta razgovara s izvršnim direktorom Saveza Michaleom Downeyem, a čovjek je na toj poziciji skoro tri godine.
 
Nitko iz Saveza nije smatrao potrebnim da me pita za savjet
 
''Nikad me nitko iz tih krugova nije pitao za savjet. S njima nikad nisam razgovarao o bilo čemu. Šteta, jer uvijek smo imali dobre juniore, bez obzira što možda nismo imali TOP igrače u seniorskoj konkurenciji. Danas više nemamo ni te juniore na Grand Slamovima. To je katastrofa'', rekao je Murray pa je stanje u britanskom tenisu opisao slikovitim primjerom:
 
Dvorane zjape prazne. Nisam mogao vjerovati. Frustrirajuće je to
 
''U listopadu kad sam se vratio s turnira u Kini došao sam trenirati u dvoranu. Bio je ponedjeljak i u cijeloj dvorani nije bilo nikoga. U utorak ista priča. Ne možete vjerovati, niti jedna jedina osoba u cijelom kompleksu kako trenira. Morao sam to fotografirati jer mi ljudi ne bi vjerovali. Imamo savršene uvjete za rad, no što to vrijedi kad je očito da tenis mlade ne zanima. Frustrira me to.''
 

Pročitajte više