NBA LIGA

ANKETA Je li Dirk Nowitzki najveći europski košarkaš svih vremena?

Foto: Getty Images / Guliver Image

DIRK NOWITZKI nakon 21 sezone u NBA ligi objavio je kraj veličanstvene karijere, u kojoj je stigao do šestog mjesta na listi strijelaca svih vremena, osvojio naslov prvaka 2011. i nagradu za MVP-a 2007. 14 puta je igrao na All Star utakmici, a 12 puta je izabran u jednu od tri najbolje petorke lige.

Ali nije Dirk samo zbroj statističkih podataka i nagrada. Amerikanci ga mahom smatraju najvećim europskim košarkašem svih vremena zbog načina na koji je promijenio njihovu percepciju o igračima koji dolaze s ove strane Atlantika.

Još cijelo desetljeće prije njegova dolaska istu je stvar činio Dražen Petrović, zajedno s Vladom Divcem. Njih će dvojica ostati zapamćeni kao prvi igrači pristigli iz europske košarke koji su dokazali da se mogu nositi s Amerikancima, kao pioniri koji će otvoriti vrata ostalim Europljanima.

Dražen i Divac su otvorili vrata Dirku, a on je prvi koji je pokazao da Europljanin može biti i superzvijezda.

Tko zna, vjerojatno bi to dokazao i Dražen, da nije tragično poginuo s 28 godina. On je u NBA ligi proveo samo četiri sezone, od kojih samo dvije u ulozi u kojoj je pokazao svima da u Europi itekako ima pravih frajera koji su spremni umiješati se u dominaciju Amerikanaca. Da je mogao to pokazivati barem još pet sezona (a Dirk je igrao još 12 nakon dobi u kojoj je Petrović poginuo), možda Nijemac ne bi mogao s njim ni u istu rečenicu.

Hrvatska je europskoj košarci dala još velikana, poput Tonija Kukoča i Kreše Ćosića. Mlađe generacije od europskih igrača najviše se vezuju još za Tonyja Parkera i Paua Gasola. Draženova i Divčeva generacija ne zaboravlja ni Arvydasa Sabonisa. 

A tko je za vas najbolji europski košarkaš svih vremena? Recite nam u anketi.

Pročitajte više