BARCELONA

ANKETA Tko je najveći Barcelonin promašaj zadnjih godina?

Foto: EPA/Guliver

BARCELONIN predsjednik Joan Laporta je prije nešto više od dva tjedna izašao pred novinare i potvrdio da klub proživljava dramatičnu financijsku krizu jer klub duguje 1.35 milijardi eura.

Taj dug podijeljen je na sljedeći način: najveći dio su bankovni dugovi u iznosu od 617 milijuna eura, potom 389 milijuna klub duguje igračima, a otprilike 90 milijuna je rezervirano za sudske sporove. Barcelona također mora vratiti 79 milijuna eura mora po ugovoru na televizijska prava, 56 milijuna eura su preuzete obveze jedne Barçine tvrtke, a dodatnih 40 milijuna eura odnosi se na pretplatu koje se neće naplaćivati.

Manji dio tog dugovanja Barceloni je nagomilala pandemija koronavirusa, zbog koje uslijed mjera zatvaranja nije mogla ostvariti ciljanu dobit, ali velik dio odnosi se na način poslovanja kluba. Osim ogromnih plaća za igrače kluba, u Barceloni su nerijetko griješili u prijelaznim rokovima dovodeći skupocjene igrače koji nisu opravdali svoje dolaske.

Vermaelen, Turan, Gomes...

Mnogi će spomenuti i da je Barcelona morala zaraditi na odlasku Lionela Messija, a potom se sjetiti i nekih već zaboravljenih imena koje je klub u posljednjim godinama doveo i pritom promašio.

Tako je u sezoni 2014./15., uz, primjerice, Luisa Suareza i Ivana Rakitića u Barcelonu stigao i Thomas Vermaelen čiji je transfer iz Arsenala plaćen (po Transfermarktu) 19 milijuna eura, a koji se zbog ozljeda i konkurencije nije naigrao. Već sljedeće sezone klub je uložio ukupno 51 milijun eura za dovođenje skupog Aleixa Vidala i još skupljeg Arde Turana (34 milijuna), a obojica su skupili tek 50-ak utakmica za klub.

Foto: EPA

Andre Gomes nastavlja niz. Plaćen je bio 37 milijuna eura, prodan za 15 nakon nedojmljivih partija, Paco Alcacer bio je tek nešto bolja kupnja, ali puno izdašnije iznose Barcelona je tek pripremala za nova lica.

Coutinho, Dembele, Griezmann...

Philippe Coutinho plaćen je 135 milijuna eura u transferu iz Liverpoola i premda još uvijek ima šansu dokazati da nije promašeni slučaj, činjenica jest da ga je Barcelona unatoč tolikom iznosu slala na posudbu u Bayern te da mu je vrijednost na tržištu trenutno tek nešto veća od trećine cijene koju je klub za njega platio. Istovremeno s njim i za tek nešto manji iznos u klub je stigao i Ousmane Dembele. Klub ga se i u ovom prijelaznom roku neuspješno pokušao riješiti.

Uslijedili su dolasci Paulinha, Malcoma, a sezona 2019./20. u klub je dovela Antoinea Griezmanna (120 milijuna eura) i Frenkieja de Jonga (86 milijuna eura) kao predvodnike pridošlica na koje je potrošeno 270 milijuna eura. Među njima su i Neto i Martin Braithwaite.

Pjanić i Ibrahimović

Ukupno osmi najskuplji igrač kojeg je Barcelona platila jest Miralem Pjanić. Bilo je to prije samo godinu dana, a već danas je u statusu igrača koji ima drugo po visini primanje u klubu (osam milijuna eura), a na kojeg trener Roland Koeman ne računa pa ga je poslao na posudbu u Bešiktaš. Najplaćeniji Barcelonin igrač je Coutinho čija plaća iznosi 12 milijuna.

Yerry Mina nije bio toliko skup, ali nije bio niti isplativ klubu, koji je i ranije znao griješiti. Keirrison je tako plaćen 14 milijuna eura 2009., a za Barcelonu nije odigrao niti jednu utakmicu, Alex Song je bio prolaznik, a da je za klub igrao Dmitro Čigrinskij plaćen 25 milijuna eura 2009. vjerojatno ne pamte mnogi.

Alexander Hleb nije se ondje proslavio nakon transfera vrijednog 17 milijuna eura, Nelson Semedo, plaćen 30-ak milijuna, nije ostavio dublji trag, a isto se može reći i za Zlatana Ibrahimovića. Barcelona ga je dovela za 68 milijuna eura i uz novac u Inter poslala Samuela Eto'a. Od njega je dobila 22 gola i 13 asistencija u 46 odigranih utakmica, ali i svađu s tadašnjim trenerom Pepom Guardiolom koji je Ibrahimoviću pretpostavio igrača koji će u godinama koje stižu postati jedan od najboljih svih vremena. I koji je otišao u Paris Saint-Germain kao slobodni igrač.

 

Pročitajte više