el clasico

AS nevjerojatnim podatkom o Modriću i Realu provocira Barcu uoči El Clasica

Foto: Guliver Image/Getty Images

BARCELONA će 18. prosinca biti domaćin prvom El Clasicu ove sezone, a madridski AS je uoči jednog od najvećih derbija u svijetu nogometa izvukao zanimljive podatke kojima je pokušao isprovocirati najvećeg rivala.

Nije tajna da je Real desetljećima imao status kluba koji ne pita za cijenu kad kupuje. Tako je bilo još od vremena Alfreda Di Stefana, a najviše je u rastrošnosti prednjačio sadašnji predsjednik Madriđana Florentino Perez. Na koncu, tako je i došao na čelo kluba početkom tisućljeća kad je skinuo s čela kluba Lorenza Sainza.

Obećao je da će napraviti nemoguće, odnosno da će iz Barcelone dovesti Luisa Figa. Uspio je, a najkontroverzniji transfer u povijesti Primere donio mu je mjesto koje je tako žarko želio. Perez je ponovno izabran 2004. godine s 94,2% od ukupnog broja glasova.

Dolazak Figa označio je početak Perezove politike stvaranja Galacticosa. Plan je bio svake sezone dovesti na Bernabeu najveću svjetsku zvijezdu bez obzira na cijenu. Perez je tvrdio da je Real najveći klub na svijetu za koga moraju igrati samo najbolji. Crème de la crème svjetskog nogometa. Samo i isključivo elita. Godine 2001. Zinedine Zidane stigao je iz Juventusa, a taj je transfer težak 77,5 milijuna eura bio svjetski rekord. Slijedio ga je Ronaldo 2002., David Beckham 2003., Michael Owen 2004. i Robinho 2005.

Međutim, u posljednjih desetak godina, a ponajviše otkako je Zinedine Zidane kao trener vodio Kraljeve, Real je na transfere trošio minimalno. Bili su pragmatični i kupovali su kvalitetno, a relativno jeftino. Tek je ove sezone Real potrošio ozbiljan novac, kako bi krenuo u totalnu rekonstrukciju momčadi nakon lanjske katastrofalne sezone. No, Real je od 2014. do 2018. osvojio četiri Lige prvaka, tri u nizu, a kičma momčadi koštala je manje nego što je prije 18 godina koštao Zidane.

AS je izračunao da je Real za Modrića, Kroosa, Casemira i Federica Valverdea potrošio ukupno 65,5 milijuna eura. S prvom trojicom u veznom redu su osvojili sve i srušili silne rekorde, a četvrti je budućnost kluba, danas nezamjenjivi dio momčadi i legitimni nasljednik Luke Modrića.

Modrić je 2012. stigao za 30 milijuna, Casemiro godinu kasnije za 5,5, a Kroos je došao nakon SP-a u Brazilu 2014. za 25 milijuna eura. Posljednji od njih, Urugvajac Valverde, priključio se Madriđanima 2016. za pet milijuna eura.

''U samo par godina Madrid je postavio temelje sjajnog i jeftinog veznog reda'', navodi AS i ističe da je Barcelona samo za Frenkieja de Jonga dala 75 milijuna eura.

Pročitajte više