Asanović: Sve pada u vodu ako ne uspijemo u Skoplju

PRVI pobočnik Slavena Bilića prisjetio se atmosfere koja je vladala tijekom kobne utakmice hrvatske reprezentacije u Skoplju 1999. godine, kada smo zbog gubitka dvaju bodova Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj gledali većinom preko malih ekrana.

>>> Pranjić otpao, Mandžukić izvan stroja

"Ne sjećam se da smo tada pogriješili u psihološkoj pripremi za utakmicu. Makedonija je tada zaista dobro igrala, kako u Skoplju, tako i u Zagrebu. Nažalost, na njihovom smo terenu izgubili EP, ali siguran sam da se sličan scenarij neće ponoviti ovog vikenda." - istaknuo je Aljoša Asanović.

Priče o dodatnim bonusima kojima bi Englezi u službi velike urote trebali simulirati Makedonce već su se pomalo izlizale, ali je Asanović želio podvući kako nimalo ne dvoji da će naši protivnici  svim srcem igrati za svoju zemlju.

"Znam da će svi makedonski reprezentativci dati svoj maksimum, dati će se da se pokažu u najboljem svjetlu pred svojom publikom. U prvoj utakmici u Zagrebu odigrali su taktički i fizički na visokom nivou i maksimalno ih respektiramo. No, imamo pravo reći da smo kvalitetnija ekipa i to u svakom pogledu. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da to dokažemo te da se već u subotu plasiramo na EP." - tvrdi Bilićev pomoćnik te dodaje;

"Znate i sami da sve pada u vodu ako ne uspijemo u Makedoniji. Sav dosadašnji trud i sve dobro što smo napravili tijekom kvalifikacija će se preko noći zaboraviti. Nogomet je takav, čudna biljka. Sve je bajno i krasno dok se prvi  put ne posklizneš, onda ti pamte samo to. Dok ne prođemo, nismo napravili aposoluto ništa. Tako razmišljamo, tako se i ponašamo. No, ponovo ističem kako sam siguran da ćemo u Skoplju napraviti rezultat koji je adekvatan kvaliteti naše reprezentacije."

Govoreći o Makedoncima, Asanović je naglasio da momčad ne razmišlja o statistički slabijim igrama našeg protivnika na domaćem terenu. Na takav luksuz, objektivno, nemamo pravo.

"Oni su odlično sastavljena momčad koja jako dobro stoji na terenu. Do protivničkog gola dolaze većinom pravom i lijepo izrađenom igrom i sjajni su su performaciji prema naprijed. Istina, događalo se da njihovi rezultati kod kuće nisu u skladu s njihovom kvalitetom, ali to ne znači apsolutno ništa. Goni ih isti kao i svih prijašnjih godina, ali naša je momčad čvrsta i znamo što nam je činiti."

Zagonetno se Asanović nasmijao kada smo ga upitali tko će uz nezamjenjivog Eduarda krenuti u utakmicu u vršku napada.

"Sreća je da Petrić i Olić zabijaju i da su u sjajnoj formi. S pitanjima tko i zašto ima određenu prednost pričekajmo do subote."

Šimić: Igrači Milana nikada se nisu javno politički opredijelili

Novinari su na presici danas poželjeli vidjeti difensorea Darija Šimića. Naš je rekorder po tko zna koji puta istaknuo da nas u Makedoniji očekuj teška i tvrda utakmica, a osvrnuo se i na kaos koji na čizmi vlada zbog slučajnog ubojstva navijača Lazija.

"Mi želimo stvari riješiti u Skoplju, a ne čekati Wembley. To je naša meč lopta. Ili mi možda bilo bolje da izgubimo u Makedoniji, pa da u Londonu bude iz prave zanimljivo." - našalio se Šimić.

No, fora nam nekako nije legla.

"Vidite kako je, s čak 26 bodova nismo sigurni. Sve dosad bilo je uspješno, ali najvažnije još nismo obavili. Iskustvo je definitivno na našoj strani. Naši igrači igraju u jačim klubovima, bolje stojimo u kvalifikacijama i sve se to negdje mora osjetiti. Makedonci puno gube neigranjem Pandeva, i iako će ga možda nadomjestiti neki drugi igrač svojom trkom i borbenošću, veliki je to hendikep. Čak i da njegova zamjena da 120 posto, mislim da 100 posto od Pandeva ipak više i vrjednije." - tvrdi Darijo.

Iako u operativci u reprezentaciji nastoje napraviti odmak od politike i Dinamove agitacije prema još uvijek vladajućoj garnituri, Šimić je povukao paralelu s manirama koje po tom pitanju egzistiraju u Italiji.

"Igrači Milana nikada se nisu javno opredjeljivali za određene stranke. Neki od njih izrazili bi svoje simpatije i to je u redu. Ali kada bi se cijeli klub opredijelio za jednu stranku to bi bilo kontraefektno jer ipak je Silvio Berlusconi naš predsjednik, pa bi sve skupa izgledalo malo namješteno. Otkako sam u Milanu, to se nije događalo."

Neredi navijača na Apeninima su u punom jeku, intenzivno se istražuju okolnosti slučajnog ubojstva, a vijeća se i hoće li se sezone calcia nastaviti ili će prvenstvo biti prekinuto kao u slučaju kada je uslijed organizirane akcije navijača ubijen tamošnji policajac. Dario smatra da nema velikih šansi da se označi kraj nogometne godine, jer bi taj scenarij bio prikladniji filmu znanstvene fantastike;

"Nogometni savez i Vlada moraju hitno reagirati i mijenjati neke stvari. Iako, možda to neće ići baš glatko kao što je bio slučaj s Englezima, talijanski je mentalitet drugačiji.  Svatko snosi svoj dio odgovornosti pa tako i klubovi. Ali smatram da su navijačke skupine uzele previše maha, u svemu tome svatko ima neki vlastiti interes..."

Osvrnuo se naš iskusni reprezentativac i na svoj status u Milanu; Nije isključeno da ću promijeniti ligu, ali treba pričekati prvi mjesec, skupiti ponude i vidjeti što će Milan a to reći. Meni je važno da igram. U ovim godinama, naravno, ne moram igrati svaku utakmicu, ali nisam više toliko mlad da sjedim u Milanu i čekam svoju priliku. Odavno sam se dokazao i zna se što mogu. Želim spreman dočekati EP i zato želim u klub u kojem ću igrati."

D.R.
Foto: H.P.

Pročitajte više