Austrijanci i Slovenci spremni za huligane, Hrvati na crnoj listi

NEKOLIKO dana uočio početka Europskog nogometnog prvenstva austrijska policija na svojim graničnim prijelazima ponovno uvodi tzv. schengenski režim, odnosno detaljnu kontrolu i nadzor osoba koje namjeravaju ući u tu zemlju.

Schengen na austrijskim graničnim prijelazima sa Slovenijom ukinut je nakon što je Slovenija ušla u Europsku uniju čime je i sama postala zemljom u kojoj na snagu stupa schengenski režim, odnosno kontrola putovnica za sve koji preko njenih graničnih prijelaza žele ući u EU.

Austrija pak od ponedjeljka u ponoć ponovno uvodi schengenski režim sa ciljem kontroliranja osoba koje žele ući u tu zemlju. Radi se o potezu kojim se želi spriječiti da u Austriju uđu huligani i "navijači" skloni nasilju i izazivanju nereda. Schengen će na austrijskim graničnim prijelazima biti na snazi do 1. srpnja.

Ljubljanski 24ur piše da će Austrijancima u tom pogledu pomoć pružati slovenski policajci koji će već na svojim graničnim prijelazima "skidati" nepoželjne strance.

Slovenija spremna za hrvatske huligane

To su potvrdili i šef slovenske pogranične policije Danijel Lorbek i voditelj Odjela za policiju, vize i granicu pri austrijskom Ministarstvu unutarnjih poslova Berndt Körner. Složili su se da će slovenska i austrijska policija za vrijeme održavanja Eura 2008. u Austriji i Švicarskoj pojačano sudjelovati. Slovenska policija će tijekom Eura 2008. svoje snage pojačati dodatnim angažmanom službenika, a prema potrebi će aktivirati i specijalce.

Slovenska policija će tako "osiguravati javni red i mir i pokušat će spriječiti javne izgrede i protuzakonito ponašanje navijača i posjetitelja, dok će s druge strane dobronamjernim navijačima pokušati osigurati brzi tranzit kroz Sloveniju", rekao je Lorbek te dodao da će se pojačan nadzor provoditi podjednako na graničnim prijelazima s Hrvatskom kao i u ostatku Slovenije.

Pojačan nadzor i temeljita granična kontrola provodit će se nad svim državljanima "trećih zemalja" odnosno onih koji nisu državljani zemalja članica schengenskog teritorija.

Za one državljane "trećih zemalja" koji za ulazak u zonu Schengena trebaju vize, također se provjeravati posjeduju li posebne vize s oznakom Euro 2008 koje će im biti potrebne ukoliko budu htjeli ući u Austriju ili Švicarsku sa ciljem praćenja utakmica na Euru 2008.

Austrijska "crna listu" navijača

Također, na hrvatsko-slovenskoj granici će biti vraćeni svi hrvatski državljani koji će u Austriju ili Švicarsku pokušati ući bez svoje putovnice. Lorbek kaže da se u te dvije zemlje neće moći ući s osobnom iskaznicom kao što je slučaj za hrvatske državljane koji žele ući u Sloveniju.

Osim putovnica i viza, slovenska će policija posebnu pažnju posvetiti kontroli prijevoznih sredstava i osobnih predmeta navijača. Pronađu li se kod navijača bilo kakvi zabranjeni predmeti (palice, bokseri, lanci i slično) ili pirotehnika, isti će uredno biti vraćeni odnosno onemogućit će im se ulazak u Sloveniju.

Slovenska policija predviđa da će preko Slovenije putovati najviše hrvatskih državljana, a predviđa se da će biti i navijača iz Rumunjske, Grčke i Turske.

Sljedeće "sito i rešeto" za moguće izgrednike bit će na austrijskim granicama. Tamo će austrijski policajci ponovno vršiti detaljne kontrole i nadzor posjetitelja na Euru 2008. Policija će otvorenima ostaviti manje granične prijelaze poput lokalnih prijelaza u nekim mjestima u austrijskim brdima, ali će policija na tom području vršiti dublji nadzor teritorija.

Policije obiju zemalja posebnu pažnju će posvetiti osobama evidentiranim za kaznena djela nasilničkog ponašanja na sportskim događajima, a Körner je potvrdio da Austrija raspolaže "crnom listom" navijača koji bi mogli biti problematični. Pri tom je istakao da samo uvrštavanje na taj popis ne znači da se određenoj osobi automatski može zabraniti ulazak u Austriju, već će se osobama sa "crne liste" posvetiti "posebna pažnja".

Lorbek je rekao da se radi o popisima osoba koji su razmijenjeni na nacionalnim razinama, te dodao da se svejedno može dogoditi da pojedini navijači prijeđu hrvatsko-slovensku granicu, pa budu vraćeni na granici s Austrijom. Do toga može doći ukoliko navijači počine bilo kakva kaznena djela na putu od hrvatsko-slovenske granice do Austrije ili ukoliko u Sloveniji kupe pirotehnička sredstva te ih pokušaju prokrijumčariti preko granice s Austrijom.

U tom slučaju slovenska policija će preuzeti prekršitelje i prepratiti ih nazad u Hrvatsku, zaključio je Lorbek.

I.K.
Foto: Index

Pročitajte više