superliga

Juve, Barca i Real poslali zajedničko priopćenje o Superligi: Ovo je nedopustivo

Grafika: Index

REAL MADRID, Barcelona i Juventus, jedina tri preostala člana Superlige, oglasila su se danas zajedničkim priopćenjem nakon zadnjeg Uefina poteza.

Krovna europska nogometna federacija jučer je prihvatila ispriku devet klubova koji su ušli pa izašli iz Superlige, a Chelsea, Manchester City, Manchester United, Inter, Milan, Atletico, Arsenal, Tottenham i Liverpool su se u podužem dokumentu obvezali da će zajedno uplatiti 15 milijuna eura za razvoj dječjeg nogometa, omladinskog i "grasroots" programa u čitavoj Europi. 

Devet "pokajnika" obvezalo se da će sudjelovati isključivo u Uefinim klupskim natjecanjima, da će se vratiti u udruženje europskih klubova i prihvatilo je buduće sankcije od 100 milijuna eura za pristupanje drugom natjecanju ili 50 milijuna eura za kršenje članaka iz novog dokumenta koji su potpisali.

Dan kasnije oglasila su se tri preostala člana Superlige koji su osudili takav ugovor.

"Osnivači Superlige trpe i nastave trpjeti neprihvatljive pritiske, prijetnje i uvrede zbog pokretanja Superlige. To je potpuno neprihvatljivo čak i prema pravnim propisima, a sudovi su već presudili u korist Superlige te su naložili Uefi i Fifi da ne smije kažnjavati klubove.

Superliga je osnovana s ciljem poboljšanja trenutačno neodržive financijske situacije u nogometnoj industriji. Mi smo nekoliko puta izričito rekli da ćemo Superligu osnovati samo ako je Uefa i Fifa priznaju, ali te organizacije su se potpuno oglušile na sve pokušaje komunikacije.

Svjesni smo negativnih reakcija na čitav projekt i spremni smo pregovarati i promijeniti ga na zadovoljstvo čitave nogometne industrije. No, bilo bi potpuno neodgovorno zbog spomenutih neizdrživih pritisaka potpuno napustiti projekt Superlige. Želimo ga nastaviti u dijalogu s Fifom i Uefom, ali u normalnom tonu i bez prijetnji", stoji, između ostalog, u priopćenju Reala, Juventusa i Barcelone.

Oni i dalje stoje iza projekta iako je Uefa najavila moguće sankcije od čak 100 milijuna eura ako ne napuste projekt i vrate se pod njezino okrilje. 

Podsjetimo, 12 najvećih europskih klubova objavilo je 18. travnja pokretanje Superlige, što je naišlo na oštre reakcije čitavog nogometnog svijeta koji je osudio klubove. Nakon očito neočekivane reakcije, klubovi su jedan za drugim samo 48 sati kasnije napustili projekt i ispričali se svojim navijačima.

Pročitajte više