OSIJEK ISPAO IZ EUROPE

Iza gola koji je izbacio Bjelicu iz Europe krije se plan za europski Osijek

Davor Javorovic/PIXSELL

SITUACIJA u kojoj Basel iz auta prelama utakmicu drugim golom u prvom poluvremenu je sve ono što Osijek Nenada Bjelice tek treba postati.

Mat u tri poteza i školska akcija s desne strane, ispostavit će se, bili su dovoljni za konačnu 2:1 pobjedu Švicaraca u kvalifikacijama za Europa ligu.

Izgledalo je jednostavno, snažni Pululu primio je i zagradio loptu ubačenu sa strane, spustio je na udarac prekaljenom kapetanu Stockeru koji je to rutinski zakucao za 0:2 lanjskog četvrtfinalista Europa lige.

Cinizam Švicaraca kao putokaz

Basel je time potvrdio onu standardnu nogometnu - velikan i kada odigra slabije (kao Švicarci u drugom poluvremenu), pronađe put do pobjede presudnim faktorom - hladnokrvnošću. 

Takav cinizam krasio je Bjeličin Dinamo, sjetimo se samo rešetanja Atalante u Zagrebu kada su nabrijani Modri kažnjavali svaku pogrešku četvrtfinalista Lige prvaka, ali i kvalifikacijskih utakmica protiv Hapoela, Astane, Ferencvaroša i Rosenborga.

Nesumnjivo, Bjelica je s identičnim nacrtima sletio u Gradski vrt i od svog Osijeka želi napraviti stroj koji neumoljivo kažnjava protivnika, a pritom ne dozvoljava da mu tu jednostavnost nogometa jeftino proda kao što je to uspio Basel.

Priznao je i sam Bjelica nakon poraza da momci u glavama nisu bili pravi, pa nije pomoglo niti žestoko zagrijavanje o kojem smo pisali uoči trenerovog debija protiv Rijeke prošloga vikenda.

"Nogomet se igra u glavama, a mi smo se u prvom poluvremenu bojali prići protivničkim igračima, glava nam je bila puna respekta. Čak je momčad dobro djelovala i na zagrijavanju, a onda kada je igra počela nije bilo dobro. Očito smo negdje pogriješili u pripremi, u utakmicu su igrači ušli ispumpano, to je mentalna blokada." 

Kritična lijeva strana

Dojam je da su Bjelicu najviše razočarali lijevi bek Talys i ofenzivniji mu kolega Eros Grezda, preko čije strane je pao pogodak za 0:2.

Bjelica se već do 15. minute dvaput pošteno izderao na Grezdu koji se loše pozicionirao u defenzivnim situacijama i jasno je da će prinova Damjan Bohar, igrač po Bjeličinom guštu, dobiti puno prostora na toj poziciji. 

"Grezda nije bio na očekivanoj razini, Bočkaj se dignuo u drugom poluvremenu, dopalo mi se i kako je Erceg reagirao na lijevom krilu. Mierez je donio dosta živosti", rekao je Bjelica te priznao kako je Slovenca Bohara htio imati već u ovoj utakmici, odnosno da je klub učinio baš sve da ga dovede dva dana prije utakmice.

Da je Bjelica već u prva dva tjedna svog boravka u Osijeku počeo preslagivati lijevu stranu svjedoči i prebacivanje Petra Bočkaja na desnu stranu uz aut-liniju. 

U klub je stigao slovenski lijevi bek Mario Jurčević, Bjelica je doveo i španjolskog stopera Jose Antonija Cara i neće biti iznenađenje ako sva trojica vrlo brzo postanu standardni. 

This time next year...

Tek kada Bjelica posve integrira nove igrače i poslaže ih onako kako je to zamislio već prvi dan po dolasku u Osijek, vidjet ćemo prve konture njegova rada na ovom projektu, zatim i rezultate.

Ako sve bude po njegovom planu, to znači da bi bijelo-plavi iduće godine u ovo vrijeme trebali čekati svoje protivnike u skupini Europa lige.

Poznavajući Bjeličin karakter, to mu je vrlo vjerojatno minimalan cilj. Njegov Osijek u godinu dana, do sljedećih europskih avantura, mora naučiti kako postati ciničan pa protivnike poput Basela rušiti na pod iz dva udarca.

"Sljedeće godine u ovo vrijeme", rekao bi slavni Del Boy Trotter.

Samo što Bjelica, za razliku od legende Mućki, uistinu ima "samo godinu dana" vremena za kreiranje ogromnog uspjeha i ne djeluje naivno kao Del kojem se ista fora može prodati bezbroj puta jer takav si je put sam zadao.


 

Pročitajte više