BECKHAM DOBIO KLUB Legenda nakon četiri godine povlačenja po sudovima napokon može u MLS

Foto: Getty Images/Guliver Image

NAKON četiri godine povlačenja po sudovima, saga oko MLS franšize Davida Beckhama napokon je završila.

Američka nogometna liga danas je objavila da daje zeleno svjetlo priključivanju Miamija u MLS, odnosno da je njegova franšiza primljena u ligu. Vlasnik novog klub bit će legendarni engleski nogometaš, a još se ne zna ime kluba ni kad bi se mogao početi natjecati, iako se 2020. godina čini kao najrealnija opcija.

Još dok je igrao u MLS-u, Beckham je govorio da bi volio jednog dana imati svoj nogometni klub. Kad je završio karijeru, okupio je oko sebe nekolicinu partnera i krenuo s realizacijom svojeg plana. Koliki je vizionar bio, dovoljno govori činjenica da je po dolasku u MLS 2007. godine u svoj ugovor s ligom ugradio klauzulu prema kojoj, odluči li se za franšizu, ligi mora platiti samo 25 umjesto 150 milijuna dolara koliko je "normalna" cijena.

Beckhamov najveći problem bio je stadion. Nakon što je grad sufinancirao gradnju novog stadiona MLB momčadi Miami Marlin, koji s kupovinom zemljišta stajao 2,4 milijarde dolara, građani nisu željeli ni čuti o novom gradskom financiranju još jednog stadiona.

Bivši kapetan engleske reprezentacije je prvo želio stadion kapaciteta 25.000 gledatelja za svoj klub izgraditi u lučkom dijelu grada, no tvrtke koje koriste luku su stopirale projekt. Nakon toga je propala i ideja da stadion bude u Little Havani pa je Beckhamova ekipa na kraju uspjela kupiti zemljište o oronuloj četvrti Overtown, koju planira oživjeti nogometnim klubom.

No, jedan biznismen podnio je žalbu na prodaju jednog dijela zemljišta Beckhamu za 9 milijuna dolara jer je cijenu smatrao ispod tržišne, a grad je nije dao na natječaj kako bi se ostali zainteresirani mogli za nju natjecati. Nakon četiri godine potezanja po sudovima žalba je napokon odbačena i Beckham je dobio dozvolu da nastavi sa svojim projektom.

"Presretan sam. Iako je put bio jako težak, napokon smo uspjeli. Ovo je ostvarenje dugogodišnjeg sna", rekao je Beckham, čiji klub bi se prema nekim najavama mogao zvati Miami Current ili, čak, Miami Vice (Poroci Miamija), prema kultnoj televizijskoj seriji iz '80-ih godina.

Miami je imao nogometnu momčad od 1998. do 2001. godine. Miami Fusion bio je dio originalnog MLS-a, lige koje je u prvih nekoliko godina bilježila 250 milijuna dolara minusa i bila je na rubu propasti. Fusion je bila jedna od franšiza koja se nije uspjela izvući te je 2001. propala, iako se od 2015. godine pod istim imenom natječe u 4. ligi američkog nogometa.

Pročitajte više