ENGLESKA - HRVATSKA

Bio je lider strašne generacije koja nije postigla ništa. Hrvatsku posebno pamti

Foto: EPA-EFE

"OVO će mi zauvijek biti jedna od omiljenih uspomena. San koji se ostvario. Poseban, poseban osjećaj", napisao je Wayne Rooney na Instagramu uz fotografiju proslave golova protiv Hrvatske na Europskom prvenstvu 2004. u Portugalu. 

 

Hrvatskoj je u dresu reprezentacije zabio tri gola. Samo je San Marinu i Švicarskoj zabio više - prvima pet, drugima četiri komada.

Predvodnik nikad do kraja ostvarene velesile ima posebnu vezu s Hrvatskom

Ovo je bilo tek jedno od njegovih prisjećanja na reprezentativnu karijeru koja je trajala od 2003. do jučer, kad se u prijateljskoj utakmici protiv SAD-a na Wembleyju odlučio i službeno oprostiti poslije 120 nastupa i 53 gola. 

Oprostio se u suzama, s desetkom na leđima i kapetanskom trakom oko lijeve ruke. Wayne je već dugo dio povijesti, znamo da se zahvalio izborniku Garethu Southgateu kada ga je zvao na Svjetsko prvenstvo u Rusiji prošlog ljeta. 

Wayne je i simbol nikad do kraja rezultatski ostvarene engleske reprezentacije koja je u prošlom desetljeću raspolagala nevjerojatno moćnim kadrom, no uvijek gubila korak s najjačima, i to uglavnom u četvrtfinalima.

Pamtimo dan kad smo iz blizine osjetili tko je bijesni Irac u engleskom dresu, momak iz Liverpoola koji je bio predodređen da postane zvijezda reprezentacije i Manchester Uniteda.

Engleska je 2004. pobijedila Hrvatsku 4:2, a briljantni, tada tek punoljetni Wayne, s lakoćom je Tomislavu Butini zabio dva komada.

 

Iako je Hrvatska Otta Barića rano povela, rijetko kad smo izgledali inferiornije nego tog 21. lipnja 2004. na Luzu, kad su se silni Englezi, predvođeni Lampardom, Gerrardom, Beckhamom i Rooneyjem - igrali nogometa. 

Zabio je Rooney Švicarcima dva komada uoči Hrvatske, no Engleska je na penale zaustavljena u četvrtfinalu protiv Portugala.

Incident s Ronaldom

Dvije godine kasnije, Rooney, sad već ozbiljna nogometna zvijezda, trebao je predvoditi Englesku na Mundijalu u Njemačkoj. Zbog ozljede stopala, vodio je utrku s vremenom pa se na kraju ipak pojavio u završnici, ali njegove igre nisu bile na nivou. 

Kulminiralo je u četvrtfinalu kad je nagazio Portugalca Ricarda Carvalha i dobio crveni karton, na čemu je posebno inzistirao njegov tadašnji suigrač iz Manchester Uniteda Cristiano Ronaldo. 

Rooney ga je odgurnuo, a Ronaldo je nakon svega namignuo prema klupi Portugala, što je posebno razljutilo Engleze. Englezi i Wayne i na ovom su natjecanju ispali na penale...

Engleska je visoko kotirala 2010. na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici, i to nakon što je u skupini pod vodstvom Fabia Capella razmontirala Bilićevu Hrvatsku (4:1 u Zagrebu i 5:1 u Londonu).

Hrvatska je ostala bez plasmana u završnicu, a Rooney je na Maksimiru zabio svoj treći gol Hrvatskoj. 

Vječno će pamtiti Crnogorca

Na Svjetskom prvenstvu opet su uslijedili posrtaji Engleza. Uz rezultatski debakl i ispadanje u osmini finala od Njemačke 4:1 (uz mitski slučaj Lampardovog nepriznatog gola), Rooney je kritizirao engleske navijače koji su zviždali reprezentaciji na utakmici u skupini protiv Alžira (0:0).

Crnogorca Miodraga Džudovića Rooney će pamtiti cijeli život. Naime, za vrijeme posljednje kvalifikacijske utakmice za Euro 2012. protiv Crne Gore (2:2), Wayne je zbog faula nad tim braničem dobio crveni karton.

To je značilo da će sigurno propustiti uvodnu utakmicu Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, no UEFA ga je kaznila s tri susreta pa mu je i put na samo natjecanje bio upitan.

Rooney je ekspresno poslao pismo isprike UEFA-i u kojem je naveo da žali zbog svog starta nad Džudovićem. Unatoč tome, dobio je tri utakmice suspenzije pa je u priču uključen i sam Džudović koji je javno istupio i zamolio UEFA-u da Rooneyju smanji kaznu.

I to je urodilo plodom - Wayne je mogao nastupiti u posljednjoj utakmici skupine protiv domaćina Ukrajine, u kojoj je zabio za pobjedu Engleske.

Nastavak priče već znate, Engleska je ispala od Italije u četvrtfinalu. Opet na penale.

Neslavan kraj u Francuskoj

Rooney je kao najbolji strijelac sa sedam golova odveo Englesku na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, a tamo se Engleska tek nije proslavila. Urugvaj, Kostarika i Italija bili su presnažna konkurencija, a Rooney, koji je sudjelovao u oba gola Engleza u Brazilu, trpio je velike kritike zbog svoje igre. I tu je započeo njegov pad.

Kao kapetan predvodio je reprezentaciju na svom posljednjem velikom natjecanju, Europskom prvenstvu 2016. u Francuskoj. Ovaj put na drugačijoj poziciji, igrao je kao veznjak kod Roya Hodgsona i u prvoj utakmici protiv Rusije bio igrač utakmice.

Međutim, Engleska je zapela u osmini finala protiv senzacionalnog Islanda.


U reprezentativnu mirovinu odlazi sa 120 nastupa, pet manje od legendarnog golmana Petera Shiltona. Rooney je engleski reprezentativac s najviše nastupa u službenim utakmicama (velika natjecanja + kvalifikacije), skupio ih je 74.

Iz današnje, mlade i potentne generacije reprezentativaca Engleske, nitko nije ni blizu tih brojki.

Pročitajte više