HRVATSKA U-21 REPREZENTACIJA

Bišćan objavio popis U-21 Hrvatske. Evo s kim želi izboriti Europsko prvenstvo

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

IZBORNIK hrvatske U-21 reprezentacije danas je objavio popis igrača za posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Mlada reprezentacija obje utakmice igrat će u gostima, i to 3. lipnja protiv Norveške u Drammenu te 8. lipnja protiv Estonije u Parnu.

Igrači koje je Bišćan pozvao su: vratari Dominik Kotarski (Gorica), Nikola Čavlina (Dinamo), Karlo Sentić (Varaždin) i braniči Boško Šutalo (Hellas Verona), David Čolina (Hajduk), Mario Vušković (HSV), Josip Šutalo (Dinamo), Nikola Soldo (Lokomotiva), Hrvoje Smolčić (Rijeka), Josip Stanišić (Bayern) i Roko Jurišić (Hrvatski dragovoljac).

Od veznih igrača tu su Martin Baturina (Dinamo), Jurica Pršir (Gorica), Luka Sučić (RB Salzburg), Toni Fruk (Gorica), Veldin Hodža (Hrvatski dragovoljac) i Luka Stojković (Lokomotiva), a listu napadača čine Antonio Marin (Šibenik), Roko Šimić (RB Salzburg), Lukas Kačavenda (Lokomotiva), Stipe Biuk (Hajduk), Gabriel Vidović (Bayern), Dion Drena Beljo (Istra 1961) i Igor Matanović (St. Pauli).

Matanović igrao za U-19 njemačku reprezentaciju

"Prva utakmica s Norveškom vjerojatno će odrediti našu poziciju u grupi. Koliko god situacija zasad bila dobra s obzirom na to da smo prvi, imamo utakmicu više i nezgodno gostovanje u Norveškoj, u ne baš idealnom trenutku za nas, budući da su neki igrači završili ili će idući tjedan završiti sezonu", rekao je Bišćan, pa nastavio:

"Utakmica će biti dva tjedna kasnije. Norvežani su u optimalnom stanju jer im je sezona počela u ožujku. Što je, tu je. Moramo igrati kako smo i dosad u kvalifikacijama i ostvariti pobjedu za prvo mjesto. Nadam se da će svi igrači dotad biti zdravi i da ćemo se tako moći izboriti za prvo mjesto."

Bišćana su pitali o Matanoviću, kao novom imenu na popisu. Riječ je o napadaču njemačkog St. Paulija. "Sretan što smo ga pridobili da igra za našu reprezentaciju. Moram pohvaliti HNS jer je uložio velik napor da ga angažiraju. Bio je jedan od glavnih igrača U-19 njemačke reprezentacije. Nisu ga se samo tako htjeli odreći", izjavio je Bišćan.

Prema Bišćanu, velik dio pregovora s Matanovićem odradio je Zlatko Dalić. "Možda je imao i presudnu ulogu. U našu korist prelomilo se na njegovu intervenciju. Na tome treba biti zahvalan. Dulji period radimo na tome. Velik sam Matanovićev navijač, on je 2003. godište, što znači da će još moći igrati za mladu reprezentaciju", nastavio je Bišćan.

Potom ga je opisao: "Igra seniorski nogomet, na ozbiljnoj razini. Visok je, brz, zna. Mislim da je to dovoljno. Za budućnost smo dobili kvalitetnu opciju na napadačkoj poziciji. Mogao bi biti velika snaga."

 

Njemačka želi Vidovića?

"Savez i svi zajedno radimo sjajne stvari. Zadnjih godina pridobili smo igrače poput Sučića, Stanišića, Vidovića i Matanovića. Moramo tako nastaviti raditi. Oni moraju biti primjer da i ostali odaberu Hrvatsku", nadovezao se izbornik A reprezentacije Zlatko Dalić.

Njemačka, navodno, želi uzeti Vidovića, igrača Bayerna, u svoju reprezentaciju. "Oni su nama htjeli uzeti Sosu, ali mi smo tu bolje prošli. Najvažnije je što dečki osjećaju i briga nas prema njima, činjenica da ih pratimo. Moraju znati da nam je ostalo što su ovdje. Naravno, kvaliteta je nužna da bi uopće postojao interes", rekao je Bišćan, nastavivši:

"S naše strane interes mora postojati. Njima je teže kada žive u Njemačkoj, a moraju odlučiti između Hrvatske i Njemačke. Do kraja ćemo se boriti za Vidovića. Sada je s nama i ima dobru šansu biti u krugu A reprezentacije, mislim da to dovoljno govori kako se trudimo pridobiti ih za sebe."

Odlučujuće utakmice mlade reprezentacije

"Moja ideja bila je uzimati igrače koji redovno nastupaju. Samo spreman igrač može odgovoriti zahtjevima nogometa. Ne smije biti previše izuzetaka. Posebno je to važno na kraju sezone. Igrači bez kontinuiteta teško zadržavaju formu", rekao je Bišćan, pa nastavio govoriti:

"Dobit ćemo igrače koji su koliko-toliko u formi. Okupili smo se par dana ranije da bismo ih imali pod kontrolom, što se nekima sigurno neće svidjeti jer neće imati velik odmor. Ulog je velik, želimo ponovno ići na EP."

Neprocjenjivo je iskustvo igrati ovakve odlučujuće utakmice, istaknuo je izbornik. "Sve pozitivno i negativno njima će pomoći. U zadnjoj utakmici smo sebe pobijedili. Dok se to događa u mladoj reprezentaciji, a ne u A, mi ćemo to lako podnijeti. Takve im utakmice pomažu da rastu. Bit će im lakše prilagoditi se na razinu A reprezentacije."

Podsjetimo, na zadnjem okupljanju u ožujku Bišćanovi izabranici odigrali su 0:0 s Austrijom te iznenađujuće izgubili od Finske. Mlada Hrvatska nalazi se na prvom mjestu skupine A kvalifikacija s 19 bodova. Tri manje ima drugoplasirana Austrija, dok je Norveška na 15. Estonija na začelju nema nijedan bod. Popis izbornika Dalića pogledajte ovdje.

Pročitajte više