Rijeka

Bišćan odgovorio na pitanje kada će Rijeka konačno stvoriti svog igrača

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

RIJEKA je uspjela preživjeti Kekov odlazak i svu turbulenciju izazvanu tim potezom slovenskog stručnjaka. Uprava je na njegovo mjesto dovela mladog trenera, a on je jesenski dio sezone zaključio pobjedom protiv Lokomotive na domaćem terenu. Igor Bišćan na pauzu odlazi s osam pobjeda i jednim remijem u devet utakmica i 69 dana koliko je proveo u Rijeci.

Rijeka je u tom periodu zabila 20 golova, primila sedam i pod Bišćanom osvojila 90 posto bodova. Za vodećim Dinamom zaostaje 12 bodova, a za drugim Osijekom samo jedan (uz utakmicu manje), ali bitnije je da su ulaskom u polufinale Hrvatskog kupa Riječani ostali u utrci za trofej ove sezone.

> Football Leaks otkriva tajne riječkog nogometnog carstva Volpija i Miškovića

Bišćan, koji je u svibnju napunio 40 godina, dosad je u trenerskoj karijeri uspješno vodio Rudeš i Olimpiju, a takav dojam ostavio je i na početku svoje epizode na Rujevici.

"Neću sam sebe ocjenjivati, mogu samo reći da sam jako zadovoljan i bez obzira na to što bi dogodilo u Koprivnici, ja bih opet bio zadovoljan. I to je to, manje-više. Želio bih naglasiti doprinos igrača, ja sam bio neopterećen time što je bilo ranije, a oni su bili ti koji su morali napraviti ogroman pomak, uspjeli su i zbog toga zaslužuju čestitke", rekao je Igor Bišćan u razgovoru za Sportske novosti.

Malo je tko očekivao da će u tako kratkom roku Rijeka doći na svoje.

"Ja sam vjerovao da mogu napraviti pozitivan pomak, znao sam da momčad može bolje. Ma, to su znali svi koji prate Rijeku jer je najbolji pokazatelj bila polusezona ranije. Ali moram reći da nisam bio siguran da će sve tako brzo doći jer nije sve bilo tako jednostavno", dodao je.

"Na početku smo možda imali malo sreće, nakon toga vrlo brzo postali smo momčad koja se zna natjecati, a s porastom samopouzdanja kod pojedinaca počeli smo sve bolje i bolje izgledati. Na kraju je to dovelo do ove serije kojom smo svi skupa zadovoljni."

> Matjaž Kek komentirao Bišćanovu Rijeku: "Na proljeće bi moglo biti svašta"

Bišćan je jedan od rijetkih trenera koji ne ulazi u svlačionicu osim kada ima sastanak s igračima.

"To je točno. Svlačionica je njihov prostor, znam da moraju imati slobodu za raditi što ih je volja, razgovarati i komentirati bilo koga i kako god žele. I ja sam bio igrač pa znam da se nekada iz zafrkancije kažu stvari koje se ne misle i ja ne želim da netko od igrača osjeća grč, strah ili da dobije dojam da ja nekoga špijuniram", objasnio je trener Rijeke.

"Volio bih da se netko od mladih nametne u prvoj momčadi"

Zimske pripreme, kaže trener Rijeke, iskoristit će za promatranje mladih igrača koji bi se mogli nametnuti u prvoj momčadi. Problem omladinskog pogona često se isticao za vrijeme dok je Rijeku vodio Matjaž Kek, a još treba vidjeti kako će Bišćan to riješiti.

"Znam da svi imaju želju da konačno netko od mlađih napravi ozbiljniji iskorak i dobije ozbiljniju minutažu u prvoj momčadi, ali mislim da će trebati još neko vrijeme da nekoga dobijemo. Ove zimske pripreme bit će dobra prilika da netko od njih pokaže posebnu pozornost, stvarno bih volio da pozovemo sve te klince koji su ovdje i neke koji su na posudbama i da pokušamo dobiti jednog-dvojicu koji će za šest mjeseci ili godinu dana imati ozbiljniju ulogu u momčadi", rekao je Bišćan.

"Previše su kvalitetni da bih ih stavljao u kalupe"

Igrači Rijeke su otkrili i što je Bišćan promijenio nakon dolaska. Brazilac Heber jednom prigodom je objasnio da sada napadači imaju veću slobodu u igri prema naprijed, da se bolje osjećaju i ne libe ući u dribling ili potegnuti udarac s 25 metara.

"Istina, ali temelj svega je ozbiljnost i disciplina, to je ono što nam daje stabilnost, čvrstoću i mogućnost da smo u obje faze igre u optimalnom rasporedu. Neke se osnovne taktičke zamisli moraju poštivati, ali s druge strane igrači poput Kvržića, Hebera, Gorgona, Čolaka ili Pavičića previše su kvalitetni da bih ih stavljao u nekakve kalupe i zabranio da - posebno u zadnjoj trećini - donose odluke prema svom osjećaju. Jedan dio moraju odraditi onako kako ja kažem, ali u jednom imaju i slobodu da rješavaju stvari kako oni sami procjenjuju da treba.''

"Navijači će najbolje procijeniti vrijedi li me kritizirati ili podržavati"

Nije sve tako bajno na Rujevici, a tome svjedoči i narušen odnos kluba i navijačke skupine Armada. Publika je podijeljena - s jedne strane postoji otpor, a druga je već nakon druge domaće utakmice podržala Bišćana glasnim ovacijama.

"Rekao sam da ću se koncentrirati na rad. I da nije situacija s navijačima bila takva kakva je, isto bih se ponašao, ništa ne bi bilo drugačije. Rezultati su sigurno pomogli da se ta situacija malo smiri, da barem meni bude prihvatljiva. Teško mi je bilo što reći jer će ispasti da se ponavljam, da se nekome inatim, a drugome uvlačim, a to ne želim. Neka stvari idu kako idu, neka se događaju spontano, ja ću se truditi svoj posao odrađivati maksimalno pošteno, a navijači će najbolje osjetiti i procijeniti kakav sam i vrijedi li me kritizirati ili podržavati", istaknuo je Bišćan za kraj.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više