POBJEDA OTPISANIH Slovenija razbila Španjolsku i ostala u igri za polufinale

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL,Goran Stanzl/PIXSELL

RUKOMETAŠI Slovenije slomili su Španjolsku 31:26 u drugoj utakmici druge faze Europskog prvenstva. Već otpisana momčad Veselina Vujovića uvjerljivo je pobijedila Španjolce koji su branili drugo mjesto skupine ispred Njemačke i tako zadržali šanse za prolaz u polufinale.

Nakon izjednačenog prvog poluvremena, Slovenija je u nastavku u potpunosti nadigrala Španjolce i izborila prvu pobjedu u drugom krugu i produžila nadu za plasman u polufinale, dok su Španjolci porazom ugrozili plasman među četiri najbolje ekipe prvenstva.

Španjolci su otvorili golom Valera Rivere iz sedmerca, Slovenci su u šestoj minuti okrenuli na 3:2, Kavtičnik i Zabić odveli su momčad Veselina Vujovića na 5:2, a Španjolci se vratili golovima Solea i Morros de Argile i poveli 6:7.

Blagotinšek i Mlakar izjednačili su na 8:8 u 18. minuti, ali Aguinagalde i Sole vraćaju Španjolskoj +2 na ulasku u posljednjih deset minuta prvog dijela. Bezjak je smanjio zaostatak, a nakon pet minuta bez gola na obje strane, Marguc je zabio za 10:10. Iskusni Entrerrios zabio je dva gola i još dva udarca su mu obranjeni u samo par minuta, a Mačkovšek 20 sekundi prije sirene zabija za 13:12 Slovenije na poluvremenu.

Najbolji slovenski igrač večeras Gašper Marguc zabio je prvi u drugom dijelu, a nakon tri minute Španjolci su se približili na 16:15. No uslijedila je sjajna slovenska serija 5:0 za vodstvo 20:15 i 24:18 u 42. minuti susreta. Blaž Janc petnaest minuta do kraja utakmice donosi Sloveniji +7.

Držali su Slovenci prednost do 27:20 na ulasku u posljednjih 10 minuta, a onda je uslijedio novi povratak Španjolske. Dujšebaev, Etrerrios, Figueras i Sole dovode ih na samo tri gola zaostatka, 29:26 četiri minute do kraja.

U završnici je bilo dramatično, ali nije bilo neizvjesnosti jer su pala još samo dva gola. Blagotinšek je zabio za 30:26, Sole nije zabio sedmerac, a Verdinek postavio konačnih 31:26.

Slovenska fešta na parketu mogla je početi...


Slovence su predvodili Marguč s pet te Mačkovšek i Blagotinšek s po četiri pogotka. Kod Španjolske je sjajan bio Sole sa 6 golova, Figueras je bio stopostotan s četiri, a u promašajima su prednjačili Dušebajev (1/4), Sarmiento (1/5) i Entrerrios (3/7).

Vratari Urh Kastelic (12) i Matevž Skok (3) imali su ukupno 15 obrana.

Bila je to prva slovenska pobjeda protiv španjolske vrste na velikim natjecanjima. U dosadašnjih 12 međusobnih susreta na olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima Španjolska je upisala 11 pobjeda uz jedan remi.

U drugom susretu iz ove skupine večeras se sastaju Makedonija i Češka.
 


SLOVENIJA - ŠPANJOLSKA  31:26

 

 

Rezultati by SofaScore

 

Pročitajte više