Bivši hrvatski izbornik je hit u Bundesligi: Kovač otkrio tajnu uspjeha u Eintrachtu

Foto: Getty Images / Guliver Image

BIVŠI hrvatski izbornik u samo godinu i pol spasio je Eintracht Frankfurt od ispadanja i pretvorio ga u klub koji se bori za mjesto u Europi. Iz Hrvatske su ga otjerali kao gubitnika, trenera koji je s premalo referenci dobio izborničku poziciju, a sad je jedan od hit-trenera u Bundesligi. U njemačkom nogometu stvorio je igračko ime, a sad je na najboljem putu da u toj zemlji stvori i trenersko.

Ono što začuđuje jest što se njegova momčad nije mnogo mijenjala, gotovo istih jedanaest koji su prije nekoliko mjeseci pakirali kofere za drugu ligu, sad razmišljaju o Europi.

"Iznenađen sam što smo ovako visoko na ljestvici, no ne čudi me što smo se poboljšali. Bolji smo u svim segmentima igre, bolje smo pripremljeni, bolji smo tehnički i taktički, ali imamo i bolje glave, što je naravno vrlo važno."

"No presudno je što imamo konstantu. Jedina dva zabrinjavajuća rezultata su nam bili porazi od Darmstadta i Freiburga."

"No iz današnjeg stajališta mogu reći kako nas je poraz od Freiburga otrijeznio i usmjerio na pravi put. Nisam bio zadovoljan nakon te utakmice, da ne kažem bio sam vrlo ljutit. Sve što smo planirali smo uprskali."

"Nakon tog susreta rekao sam svojim igračima kako se tako ne može igrati u Bundesligi. Reagirali su odlično i nakon tog rezultata su me počeli slušati. Otvorila nam je oči ta utakmica i uvjerila nas kako u ovoj ligi ne možeš ništa postići bez stopostotnog zalaganja."



Granitna obrana i momčadski duh


Eintracht je značajno popravio igru u obrani, a napredak u odnosu na lani je začuđujuć. Ove sezone obrana Eintrachta je druga najbolja u ligi.

"To mi je bila primarna zadaća, smanjiti broj golova koje primamo. Branimo se s desetoricom, ali tajna je u našem momčadskom duhu. Svi smo kao jedan, a protiv takvih momčadi je najteže igrati. Barem je meni bilo dok sam bio igrač."

Eintracht je najbolji protiv najboljih momčadi u ligi, Bayerna, Borussije Dortmund, Schalkea...

"Nema lakih u Bundesligi," diplomatski će Kovač. "Također, protiv tih, uvjetno rečeno, top momčadi smo igrali kod kuće. Ako ništa, te utakmice su nam pokazale na kojoj razini možemo biti. No suparnici nas drugačije doživljavaju, može se reći kako smo dobili njihovo poštovanje."

"Taj pritisak je ipak mnogo ugodniji, nego onaj prošle sezone. Bili smo okrenuti leđima zidu i nismo imali pravo na grešku..."
Neki od najpoznatiji trenera današnjice, Schmidt, Ancelotti i Tuchel, morali su mu stisnuti ruku, to je nešto što čovjeku godi...

"Ne želim se isticati u prvi plan. Momčad je ta koja je najzaslužnija. Trener može imati dobre ideje, ali ako ih momčad ne usvoji, imate problem. Stoga, želio bih proslijediti taj kompliment svojim igračima."



Bayern će biti prvak


Iako su mu, ne sumnjamo, sva tri rezultata vrlo draga, vjerojatno mu je najviše godio onaj remi s Bayernom, uvijek je najveći užitak pobijediti "svoje", osobito kad je riječ o višestrukom, uzastopnom prvaku, te klubu koji već godinama dominira u Njemačkoj, no momčad u kojoj se igrački etablirao ne blista ove sezone.

"Čim Bayern nema deset bodova prednosti na tablici, odmah nešto nije u redu," smije se Kovač. "Nije sve baš tako crno i bijelo, mnogo toga se promijenilo u Münchenu. Stigao je novi trener, igrači su stigli iscrpljeni nakon Eura pa su kasnije započeli pripreme, imaju mnogo ozljeda..."

"Unatoč tome su drugi, ne bih baš rekao da nešto ne štima. Jasno, kad je Bayern u pitanju, ljudi imaju drugačiju percepciju, oni ne smiju izgubiti. No ne brinem se, rekao sam na početku sezone kako će Bayern biti prvak i još stojim kraj toga."

Za kraj Nijemce je zanimao i Nikin brat Robert također, njegov nekadašnji suigrač i sadašnji pomoćnik.

"Život mi je znatno lakši jer ga imam. Kome ćete vjerovati, ako ne vlastitom bratu. Cijeli život sam uz njega, počeli smo u Münchenu, Leverkusenu i Hrvatskoj, a sad smo u Frankfurtu. Sjajan je stručnjak i sad svoje iskustvo može primijeniti u Frankfurtu. Ako sam se na nekog mogao pouzdati u životu, onda je to uvijek bio moj brat."

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Pročitajte više