Bjelici u njegovom Osijeku skandirali "Jebo te Mamić" i "Prodana dušo"

Foto: Davor Javorović / Pixsell

NENAD BJELICA nakon 18 godina vratio se u Gradski vrt, stadion Osijeka, njegovog matičnog kluba. S njega je otišao kao heroj Osijeka, a vratio se kao "izdajnik", trener Dinama.

Zadnji put je za klub svog života i iz rodnog grada igrao je baš u studenom 2000. i to protiv Dinama. Bjelica je tada bio kapetan i najbolji igrač legendarne momčadi Osijeka, koja je trebala postati najveća u povijesti kluba.

Jer prvi dio te sezone završila je kao jesenski prvak HNL-a, ispred Hajduka i Dinama, a u Kupu UEFA je Bjelica vodio Jozu Gašpara, Damira Vuicu, Ivu Ergovića, Bakira Beširevića, Dumitrua Mitua, Matu Neretljaka do pobjeda nad Rapidom u Beču, protiv Brondbyja u Kopenhagenu i kontra Slavije u Osijeku.

Ostale su samo dvije utakmice pa da osječka nogometna jesen 2000. bude savršena. Dinamo u Gradskom vrtu i revanš sa Slavijom u Pragu. Pobjedom nad Dinamom, Osijek bi se odlijepio na čak 10 bodova prednosti ispred rivala za hrvatski naslov, a kod Slavije je trebalo obraniti velikih 2:0 iz prve utakmice i tako doći do proljeća u Europi.

Ali, Osijek nije uspio nijedno od toga. Bjelica je isključen na derbiju s Dinamom (1:1), a na uzvratu trećeg kola Kupa UEFA-e, iako je na samom kraju imao poraz za prolaz (1:3), Osijek prima dva gola u sudačkoj nadoknadi i ispada debaklom 1:5. 

Odmah nakon toga je uslijedio je strmoglavi pad: predsjednik Novalić je uhićen, a kapetan i najbolji igrač Nenad Bjelica prodan je u Kaiserslautern da bi klub preživio.

Svejedno, zahvaljujući toj Osijekovoj jeseni iz bajke, tijekom koje je Bjelica briljirao kao vođa, playmaker i strijelac, a navijačima plaćao buseve za Prag, postao je legenda, pojam simpatizerima i pripadnicima Kohorte.

Sada se vratio u Osijek, gdje je bio doslovno obožavan kao igrač, ali i dugo nakon toga, e da bi mu Osijekova navijačka skupina žestoko zamjerila kada je proljetos prihvatio tko zna koji poziv Zdravka Mamića i postao trener njegovog kluba. Heroj je postao izdajnik. Prekrižili su njegov lik na velikom muralu na kojem su samo najveće legende Osijeka.

Bjelici sjajno ide s Dinamom, vodeći je u HNL-u, nanizao je ugledne suparnike u pretkolima Lige prvaka, a skupina tog natjecanja za malo mu je izmakla. Međutim, u grupi Europa Lige ima sve tri pobjede i samo je bod od onoga što Dinamo čeka pola stoljeća - proljeća u Europi. Do toga može doći u četvrtak na Maksimiru protiv Spartaka iz Trnave. 

Uvertiru za utakmicu trenerske karijere imao je u svom gradu, protiv kluba svog života. Pobijedio je Osijek 2:0, ali za vrijeme utakmice pripadnici Kohorte, koji su mu se desetljećima klanjali, okrenuli su mu palac dolje i skandirali mu "Jebo te Mamić" i "Prodana dušo".

Pročitajte više