Blanka: Ne znam što bih rekla ljudima da nisam uzela zlato

BLANKA VLAŠIĆ je nova dvoranska svjetska prvakinja. Nakon naslova iz Osake prošle godine, najbolja hrvatska atletičarka "ujedinila" je naslove osvojivši zlato i na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Valenciji preskočivši 203 centimetra. Ovo je našoj atletičarki čak 22. pobjeda u nizu.

Najbliža konkurencija ostala je na 2 metra i jedan centimetar; srebro je osvojila  Ruskinja Jelena Slesarenko, dok se na najniže mjesto na postolju popela Ukrajinka Vita Palamar s identičnom preskočenom visinom, ali i s većim brojem pokušaja.

Vlašić je redom savršeno preskakala visine od 195 i 199 i 201 centimetar da bi letvicu prvi puta rušila na 203. Istu visinu preskočila je bez većih problema, iz drugog pokušaja, što je bilo dovoljno za svjetsko dvoransko zlato.

Jedna od najvećih Blankinih konkurentica Španjolka Ruth Beitia preskakala je sve visine iz prvog pokušaja do 201 centimetra, kada je rušila tri puta.

Vlašić je na kraju neuspješno pokušala preskočiti svjetski dvoranski rekord od 208 centimetara koji drži Kajsa Bergqvist. Iako nije bilo niti snage, niti koncentracije za rušenje rekorda, Vlašić je u drugom skoku bila vrlo blizu novom podvigu.

"Nikada i nigdje nije lako osvojit zlatnu medalju. Pogotovo je teško kad nemaš opravdanja za slabiji rezultat od zlata. Šta bih rekla ljudima, da nisam uzela zlato? Da sam se prepala?", prva je reakcija naše svjetske prvakinje.

Svjetski rekord nije pao, ali pitanje je dana kada će letvica ostati na 209 cm...

"Probala sam, nije išlo. Tajmnig je bio krivi, teško je nakon dva dana natjecanja ostati priseban. No, i ovako sam super zadovoljna. Pokazala sam da mogu. Svjetski rekord? A ništa, čekat ćemo da letvica ostane gore, nećemo nigdje žuriti", poručuje Dancing Queen.

Dvoranski SP, skok u vis, atletičarke:

1. Blanka Vlašić (Hrv) 203 cm
2. Jelena Sljesarenko (Rus) 201
3. Vita Palamar (Ukr) 201
4. Ruth Beitia (Špa) 199
5. Marina Aitova (Kaz) 1.95
6. Any Acuff (SAD) 1.95

D.R.,M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više