Blanka: Sama sam sebi najveća inspiracija

BLANKA VLAŠIĆ bila je nesumnjivo najveća zvijezda dvodnevne atletske priredbe u Beogradu, natjecanja 2. lige Europskog ekipnog prvenstva. Ne čudi stoga da je bila glavna meta srpskih novinara.

Splićanka je nedjeljnom pobjedom u skoku u vis s 1.94 m pomogla hrvatskoj reprezentaciji da dođe do drugog mjesta i napretka u 1. ligu (drugi kvalitativni razred). U Beogradu je lakoćom došla do prvog mjesta budući da nije imala pravu konkurenciju.

No, na mitinzima nije tako, posebno ne otkad je "eksplodirala" Amerikanka Chaunte Howard-Lowe koja je preskočila 2.04 m i drži najbolji rezultat ove godine u svijetu.

"To je zdrava konkurencija. Proteklih sezona smo napredovale i sada je naša disciplina jedna od najpopularnijih i najzanimljivijih. To suparništvo je dobro i za mene i za nju, ali i za natjecanje u skoku u vis uopće. Naravno ne treba zaboraviti ni druge djevojke", prenosi Blankinu izjavu B92.

Glavno natjecanje ove sezone za hrvatsku će rekorderku biti Europsko prvenstvo u Barceloni. S kontinentalnih smotri nema još nijednu medalju.

"Jedino mi ta medalja nedostaje. Međutim, konkurencija u Barceloni će biti vrlo jaka, gotovo kao i na svjetskim prvenstvima, s obzirom na to da na EP-u neće sudjelovati samo Amerikanke. Veliki sam optimist, ali ne volim puno pričati o natjecanju i suparnicama. Više volim da moji skokovi govore umjesto mene. Iskreno, sama sam sebi najveća inspiracija, a suparnice su mi samo dodatna motivacija prolaznog tipa."

Objasnila je dvostruka svjetska prvakinja i koliko je teško napredovati za samo jedan centimetar.

"Velika je razlika između 2.07 i 2.08 metara. Mnogo je truda, znoja, suza i svega ostaloga uloženo u taj jedan centimetar. Svaki pomak na visinama preko dva metra je nevjerojatan uspjeh. Kada sam bila mlađa, u jednoj sezoni sam napredovala i po 13 centimetara, ali sada je sve mnogo teže. Prošle godine sam popravila osobni rekord na 2.08 m i sada želim vidjeti gdje je granica."

"Želja za svjetskim rekordom je uvijek tu i to je nešto čemu uvijek težim. Ukoliko bih morala birati između olimpijskog zlata u Londonu ili svjetskog rekorda, odlučila bih se za rekord. Ipak je u povijesti bilo mnogo manje rekordera", dodala je Blanka i za kraj otkrila koji joj je uspjeh u dosadašnjoj karijeri najdraži.

"Pobjeda na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Berlinu mi je vjerojatno najdraža u karijeri. Nije to bila nikakva osveta, već je ta pobjeda došla u specifičnom trenutku. Iza mene je bila vrlo teška zima, prva ozbiljna kriza u mojoj karijeri, a to je bio moj povratak. Zato se usuđujem reći da mi je ta pobjeda draža i od one na SP-u u Osaki 2007. kada sam osvojila svoj prvi svjetski naslov."

Pročitajte više