Blanka srušila rekord mitinga u Splitu: Nije lako pred domaćom publikom

BLANKA Vlašić lako je pobijedila konkurenciju na splitskom atletskom mitingu, na kojem je postavila i novi rekord na 203 centimetra. Najveća joj je konkurencija bila Ruskinja Svetlana Školina koja je ispala nakon što je na 197 cm tri puta rušila letvicu.

"Želimo Splićanima priuštiti napad na svjetski rekord", najavio je Joško Vlašić uoči natjecanja. Blanka u rodnom gradu nije imala jaku konkurenciju, pa su tako već nakon 195 Školina i Vlašić ostale same u natjecanju.

U konkurenciji deset protivnica i nošena podrškom ispunjene dvorane, Vlašić je izašla na zaletište prvi put na visini 186 centimetara. Bez problema je preskočila 192 i 195 centimetara. Školina je pokušala preskočiti 197, ali srušila je letvicu iz prva dva pokušaja. Ni iz trećeg pokušaja Ruskinja nije uspjela preskočiti,  unatoč velikoj potpori cijele publike. Blanka je ostala sama.

Visinu od 2 metra preskočila je s lakoćom iz prvog pokušaja i spremna je bila napasti rekord mitinga. Dvanaest tisuća ljudi davalo je potporu pljeskanjem. Blanka je iz prvog pokušaja preskočila 203 cm i srušila rekord mitinga! Na redu je bio svjetski rekord Kajse Bergqvist od 208 centimetara.

Prvi pokušaj nije bio uspješan i na 209 cm je rušila letvicu. Najbolja hrvatska atletičarka nije uspjela ni iz drugog pokušaja. Publika je pljeskala, Blanka je krenula i treći put, ali letvica je pala.

"Zadovoljna sam, jer nije lako skakati pred domaćom publikom. Skokovi su mi bili dobri, ali za 209 još moram ojačati", kazala je Blanka.

Apsolutni svjetski rekord drži Bugarka Štefka Kostadinova s 209 preskočenih centimetara, ali na mitingu u Splitu Blanka ga nije mogla pokušati rušiti, budući se prema pravilima IAAF-a (Međunarodne atletske federacije) svjetski rekordi postavljeni u dvorani priznaju samo ako je rekord postavljen na mitingu s kružnom stazom.

Pročitajte više