Blatter: Vjerujem da će Japan dokazati svoju kvalitetu

SEP BLATTER, predsjednik međunarodnog nogometnog saveza (FIFA-e), podržao je nogometne nacije s Dalekog Istoka u njihovim nastojanjima da opravdaju rezultate s prošlog SP-a.

Podsjetimo, Južna Koreja je na Mundijalu 2002. godine dogurala do polufinala, no Hrvatima će zanimljivije biti to da je Blatter veliki vjetar u leđa dao i reprezentaciji Japana. Japanci su prije tri i pol godine na domaćem terenu uspjeli doći do društva 16 najboljih svjetskih reprezentacija.

"Vjerujem da će nogometaši Južne Koreje u Njemačkoj dokazati kako nisu slučajno ušli u polufinale SP-a 2002. godine." - kazao je Blatter, a prenosi Sporting Life.

Južna Koreja je do polufinala došla pod vodstvom Nizozemca Guusa Hiddinka, današnjeg australskog izbornika. Na putu do finala ispriječili su se Njemci, no ranije pobjede protiv Portugala, Italije i Španjolske golem su uspjeh za reprezentaciju s Dalekog Istoka.

"Japan i Južna Koreja moraju dokazati kako i bez strastvene potpore navijača, koji su ih bodrili za vrijeme zajedničkog domaćinstva SP- a, mogu postići goleme uspjehe. U posljednje četiri godine njihov nogomet je samo napredovao." - kazao je prvi čovjek FIFA-e.

"Ne mislim da će im biti lako dokazati se na terenu koji nije njihov, ali vjerujem da će uspjeti u tome." - dodao je Blatter.

S obzirom na ostale reprezentacije u skupinama, Japan i Južna Koreja imaju realne šanse za prolazak u knock out fazu, piše Sporting Life. Izbornika Južne Koreje Dicka Advocaata barem na papiru čeka lagan posao; Francuska koja se nalazi na prekretnici, zagonetna Švicarska i Togo, jedan od debitanata SP-a, navodi se u tekstu.

Japan će se prvenstveno osloniti na vještine legendarnog Brazilca Zica koji će se sa svojim zemljacima susresti i u Njemačkoj. Od japanske reprezentacije se ne očekuje da dođe do pobjede u tom susretu, no s Australcima je moguć svaki ishod. Hrvatska, pak, nije na nivou na kojem je bila kad je na krilima Davora Šukera osvojila brončanu medalju, piše Sporting Life.

Pročitajte više