Brazil i Portugal razočarali u najavljivanoj "ljepotici prvenstva"

U PRILIČNO nezanimljivoj utakmici Portugal i Brazil remizirali su u Durbanu bez golova u trećem kolu skupine G Svjetskog prvenstva. Ovim je ishodom Brazil potvrdio prvo mjesto u skupini G sa dva boda više od Portugalaca koji čekaju u osmini finala najboljeg iz trolista Čile-Španjolska-Švicarska.

> SVE O SP-U NA INDEXOVOJ TEMI

> Bjelokošćani utrpali tri komada u mrežu Sjeverne Koreje

I Dunga i Carlos Queiroz imali su samo jedan cilj u današnjoj utakmici - ne izgubiti. Brazilskom je strategu remi jamčio prvo mjesto skupine, dok je Queiroz bodom u današnjem susretu ubijao svaku nadu Obale Bjelokosti da ogromnom pobjedom (uz, naravno, poraz Portugala) prođe dalje. S istim razmišljanjima poput svojih trenera i igrači su ušli u susret, stoga ne iznenađuje previše razočaranost koju dijele svi nogometni zaljubljenici, jer okršaj Brazila i Portugala odmah nakon ždrijeba najavljivan je kao utakmica koju "nitko ne smije propustiti".

Nakon šest bodova u prva dva susreta Dunga je danas iz najboljeg sastava izostavio jedino Robinha umjesto kojeg je priliku dobio Nilmar, koji je u prvom (i samo u prvom) dijelu bio stalna prijetnja Carvalhu i Bruni Alvesu. Queiroz se odlučio na nešto zatvoreniju formaciju - Ronaldo je bio jedini istureni napadač, a lijeva strana izduplana je dvojicom bekova, Dudom i Coentraom.

Brazilci su od samog početka težište igre preselili na polovicu Portugalaca, koji su svoju priliku uglavnom tražili iz kontri preko danas najisturenijeg svog pojedinca Cristiana Ronalda. Od tog "milijuna" kombinacija i sitnih dodavanja na 40-ak metara od Eduardova gola nije bilo nikakve veće prijetnje Eduardu. Štoviše, prvu veću opasnost vidjeli smo pred vratima Julija Cesara - Coentrao je probio lijevi bok i ubacio u sredinu, ispred Dannyja je boksao brazilski vratar, nakon čega Ronaldov volej blokira netko od brazilskih stopera. Tri minute kasnije opet su zaprijetili Portugalci - Raul Meireles je s lijevog krila centrirao u sredinu, Tiago iz prve puca sa 18 metara, ali lopta odlazi tik iznad prečke Cesarova gola.

Šanse u utakmici megazvijezdi stizale na kapaljku

Svoju najbolju priliku Brazil je imao nakon što je prošlo pola sata igre - Luis Fabiano je ubacio u peterac Portugalaca, Carvalho nije pripazio na Nilmara koji mu se ušuljao iza leđa i sa dva metra pogodio prečku Eduardova gola (lopta se, na žalost Brazilaca, umjesto u gol odbila natrag u polje, poslije čega je opasnost otklonio Bruno Alves).

Ostatak poluvremena prošao je u vrlo nervoznom tonu, zbog čega je i sudac Archundia bio prisiljen pokazati pregršt žutih kartona. Najratoborniji su bili Pepe i Felipe Melo, kojeg je Dunga izvadio (ušao je Josue) i prije stanke ne usudivši se riskirati da u drugom dijelu ostane s igračem manje.

Meireles propustio priliku postati portugalski heroj

Deset minuta drugog poluvremenu trebalo je Queirozu da se okuraži i uvede u igru i Simaa umjesto Dude, nakon čega je kontra Portugala postala ubojitija. U 60. minuti vidjeli smo nevjerojatan promašaj Raula Meirelesa. Ronaldo je krenuo u silovitu kontru, prošao Juana, nakon čega mu je u putanju ušao Lucio koji je, u namjeri da otkloni opasnost, idealno poslužio Raula Meirelesa koji je na drugoj vratnici pratio čitavu akciju i onda potpuno neobjašnjivo promašio čitav gol s jednog metraa.

Igra se u idućih 20 minuta potpuno razvodnila, a ono malo vremena što je ostalo u finišu treneri su "ubili brojnim izmjenama". O igri Brazila u drugom poluvremenu dovoljno govori podatak da je najbolju priliku imao nakon udarca Ramiresa u 91. minuti, i to nakon što se lopta odbila od portugalskih braniča.

Portugal: Eduardo, R. Costa, R. Carvalho, B. Alves, Duda, Pepe, Tiago, Meireles, Danny, Coentrao, Ronaldo

Brazil:Julio Cesar, Maicon, Lucio, Juan, M. Bastos, Gilberto Silva, D. Alves, Felipe Melo, J. Baptista, Nilmar, L. Fabiano

Sudac: Benito Archundia (Meksiko)

Pročitajte više