Bryant, Kidd i James vode Dream Team na Olimpijske Igre

LAS VEGAS je domaćin košarkaškog prvenstva obiju Amerika koje počinje sutra i ujedno je kvalifikacijski turnir za OI u Pekingu obaju kontinenata.

Od 22. kolovoza do 2. rujna deset košarkaških reprezentacija s područja Sjeverne, Srednje i Južne Amerike hvatat će prva dva mjesta koja nose nagradu u vidu direktnog plasmana na Olimpijske igre, a nešto manju zadovoljštinu će donijeti treće, četvrto i peto mjesto - dodatne kvalifikacije za Peking.

Reprezentacije su podijeljene u dvije skupine: Skupina A (Argentina, Meksiko, Panama, Portoriko, Urugvaj) i skupina B (SAD, Kanada, Brazil, Venecuela, Djevičanski otoci) 

U svemu, naravno, postoji i želja za oplemenjivanjem dvanaest dana natjecanja u što bolji rezultat. Na američkom prvenstvu “Dream team” još nema poraza. Omjer 26-0, predviđanja su, neće “uprljati” niti tijekom ovog prvenstva, makar nitko više ne govori o njihovoj dominaciji i nitko više nije inferioran. Međutim, najozbiljniji konkurenti NBA zvijezdama u Las Vegas dolaze prepolovljeni.

Argentinci su prilično nonšalantno dočekali ovo prvenstvo. Neće igrati Ginobili, Oberto, Nocioni i Hermann, a neposredno prije prvenstva je koljeno ozlijedio čovjek koji je trebao biti broj jedan na prvenstvu - Carlos Delfino. No, novo pojačanje Toronta će se oporaviti tijekom prvenstva, te će uz Scolu, Prigonija, Pepe Sancheza i Wolkowiskyja činiti kvalitetnu petorku.

Uz takvu “unakaženu” Argentinu prvi favorit skupine A je Portoriko. Carlos Arroyo iz Orlanda, Jose Juan Barea iz Dallasa, Daniel Santiago iz Unicaje, poduprti novim Ciboninim pojačanjem Larryjem Ayusom, izgledaju za milimetar bolje od Argentine, a mnogo očekuju i od 222 cm visokog Petera Ramosa.

Urugvaj je u zadnjih dvadeset dana dva puta pobijedio Argentinu i svi je označavaju kao “momčad koju treba vidjeti”. Mladi centar Atlante Esteban Batista je vođa momčadi, a Emilio Taboada, Mauricio Aguiar i Fernando Martinez sjajna suradnja. Meksiko igra bez Eduarda Najere, a Panami su otkazali Ruben Garces, Ruben Douglas i Ed Cota. Zato te dvije momčadi ne konkuriraju za vrhu skupine.

Amerikanci još nisu skratili popis na 12 imena, ali se zna da će igrati Kobe Bryant, LeBron James, Jason Kidd, Amare Stoudemire, Carmelo Anthony, Dwight Howard, Tayshaun Prince...

Jedina prikladna konkurencija u skupini su Brazilci, makar već godinama kiksaju na velikim natjecanjima. Leandro Barbosa (Phoenix, 18 poena po utakmici), Nene Hilario (Denver, 12 poena i 7 skokova), Anderson Varejao (Cleveland, po 6 poena i skokova), centar Utaha Araujo, Tiago Spliter (Tau Ceramica) ili Marcus Vinicius (New Orleans), čine momčad vrijednu autoriteta.

Samuel Dalambert (Philadelphia) ili dobro poznati Carl English bez Stevea Nasha ipak su premalo za Kanadu, kao i Raja Bell (Phoenix) ili David Vanterpool (CSKA) za Djevičanske otoke...

Glavne zvijezde prvenstva:

Argentina (Carlos Delfino, Luis Scola)

Portoriko (Carlos Arroyo, Jose Juan Barea, Daniel Santiago)

Urugvaj (Esteban Batista)

SAD (Kobe Bryant, Jason Kidd, LeBron James)

Kanada (Samuel Dalambert)

Brazil (Leandro Barbosa, Anderson Varejao, Nene) 

Totalsport

Foto: AFP

Pročitajte više