NBA DRAFT

Čak pet Hrvata prijavilo se na NBA draft. Za koliko njih ste čuli?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

NA ovogodišnji NBA draft prijavilo se čak pet hrvatskih košarkaša. Nitko vam neće zamjeriti ako niste čuli za neke od njih, pa čak i za većinu.

>>>Hrvatska će imati igrača na ovogodišnjem NBA draftu

Na draft su se prijavila ukupno 233 košarkaša, među kojima 55 "internacionalaca", odnosno igrača koji nisu u američkom sveučilišnom sustavu. Među njima su, abecednim redom, Darko Bajo, Leo Čizmić, Mate Kalajžić, Toni Nakić i Luka Šamanić.

Samo jedan ima realne šanse

Od njih petorice, realne šanse da ga netko izabere ima tek Šamanić, 210 cm visoki 19-godišnji krilni centar. On je sin poznatog bivšeg centra Zrinjevca i Zadra Marka Šamanića, bivši kadet Zagreba koji je juniorski staž odradio u Barceloni, a prvu seniorsku sezonu u ljubljanskoj Olimpiji, gdje je u ABA ligi imao prosjeke od 6,4 koša i 3,8 skokova.

Njemu američki mediji predviđaju izbor u drugoj rundi, uglavnom oko 40. ili 45. mjesta.

Ostalu četvoricu nitko ne spominje, što nije posebno neobično jer nisu osobito poznati ni u vlastitoj zemlji, a svi su redom stariji od Šamanića.

Kalajžić je 21-godišnji, 187 cm visoki bek Splita koji ima i nekoliko nimalo impresivnih nastupa za reprezentaciju u proteklom tužnom kvalifikacijskom ciklusu za ovogodišnji SP u Kini. 

Čizmić je sin bivšeg člana šampionske Jugoplastike Tea Čizmića. Njemu je 20 godina, ima 204 cm, igra na poziciji krila, a karijeru od 2014. gradi u Španjolskoj. Sad je član Girone.

Toni Nakić trenutačno je najveći šibenski talent koji igra vrlo dobro u svojem Šibeniku, a i on je već bio dio seniorske reprezentacije. Bek je, ima 195 cm i nepunih 20 godina.

Bajo je 203 cm visoko krilo, nedavno je napunio 20, a već tri godine igra u Cedeviti, u koju je stigao iz BiH.

Svi međunarodni igrači, u koje spada i naša petorka, mogu se predomisliti do 10. lipnja i povući se s drafta. To bi im dalo priliku da se na njega prijave i iduće godine, nakon što još stasaju i porastu im šanse da zaista budu izabrani. Ovogodišnje prijave su za većinu njih tek taktički potezi njihovih menadžera, koji žele da se čuje za njih.

Pročitajte više