Capello zbog nebuloznog nasrtaja u Podgorici otpisao Rooneyja iz početnih 11 za Euro?



NAPADAČ Engleske, Wayne Rooney, mogao bi platiti puno veću cijenu od suspenzije koju je zaradio zbog namjernog udaranja igrača Crne Gore u utakmici kvalifikacija za Euro 2012.

Izbornik Engleske Fabio Capello otkrio je da ne želi garantirati Rooneyju mjesto u početnih 11 kada ovom istekne suspenzija (2. kolo Europskog prvenstva). Iako je bivši izbornik Engleske, Šveđanin Sven Göran Eriksson, tvrdio uoči Svjetskog prvenstva 2006. da reprezentacija bez Rooneyja nema nikakvih šansi boriti se za naslov, Capella takvo razmišljanje ni najmanje ne brine. Štoviše, talijanski stručnjak uigrava nove "klince" koji će ga zamijeniti ako bude potrebno.

"Da, izostavljanje Rooneyja iz sastava nakon isteka suspenzije je definitivno opcija", priznao je Capello.

Talijan budućnost engleske reprezentacije vidi u drugom mladom napadaču Manchester Uniteda, Dannyju Welbecku i nogometašu Chelseaja, Danielu Sturridgeu. Njih dvojica svojim vrlo dobrim igrama u klubovima jednostavno tjeraju izbornika da ih pozove u reprezentaciju.

David Beckham imao bi štošta za reći Wayneu Rooneyju o njegovoj trenutnoj situaciji. Kada je Beckham bio igrač Reala, a Capello trener, Englezu je, kada se saznalo da odlazi u LA Galaxy, rečeno da više neće nastupati za "kraljevski klub" do odlaska. Beckham se nakon toga ubijao u napornom radu kako bi dokazao svoju predanost klubu pred Capellom. Talijan je, kada je postao izbornikom Engleske, također izjavio u javnosti da je Beckhamova karijera u reprezentaciji završena.

Takvi potezi dokazuju da Capello ni najmanje ne mari za veličinu imena s kojim je u konfliktu. Uz to, Talijan je najvjerojatnije proučio povijest Rooneyjevih nastupa za reprezentaciju, nakon kojih je možda i došao do ideje da bi mu izostanak napadača "crvenih vragova" čak mogao biti i od koristi. Naime, Rooney se na Europskom prvenstvu 2004. godine ozlijedio u utakmici s Portugalom koju je kasnije Engleska izgubila na jedanaesterce. Na Svjetskom prvenstvu 2006. nastupao je ozlijeđen, te je isključen u utakmici protiv Portugala nakon gaženja po Ricardu Carvalhu. Engleska se nije kvalificirala na Euro 2008., a na Svjetskom prvenstvu prošle godine je igrao katastrofalno, a razlog tome bili su problemi izvan terena za koje se saznalo tek nakon prvenstva. Uz sve to, Rooney nije postigao pogodak za reprezentaciju na velikim natjecanjima već punih sedam godina, te bi po svemu sudeći njegov izostanak bio blagoslov za Capella.

Engleska će idući mjesec igrati prijateljsku utakmicu protiv aktulnog prvaka Europe i svijeta - Španjolske.

"U utakmici protiv Španjolske bit će neka nova imena i novi stil nogometa s drugačijim kretanjem", rekao je Talijan na klupi Tri lava.

Pročitajte više