ČAROBNJAK NEYMAR Tite oduševljen genijalnim Brazilcem, oglasio se i Lineker

Epa

JEDAN trenutak nogometne genijalnosti Neymara bio je dovoljan da Brazil uspije srušiti nadu Hrvatske da će protiv prvog favorita SP-a ostvariti pozitivan rezultat.

Najbolji brazilski nogometaš bio je najveća enigma ovog susreta, nitko sa sigurnošću nije mogao tvrditi koliko je u stvari Neymar spreman i jesu li tri i pol mjeseca pauze ostavili traga. Tite je dosta riskirao jer mnogi su tvrdili da se najskuplji nogometaš svijeta još nije potpuno oporavio i postojala je bojazan da bi mogao obnoviti ozljedu što bi vrlo vjerojatno značilo da otpada za Mundijal, a ne treba biti suviše mudar za zaključiti što bi to značilo za ambicije Brazila u Rusiji.

Ipak, Tite je riskirao i pogodio je. Brazil je pobijedio Hrvatsku 2:0, a susret je prelomio Neymar, koji je u 69. minuti pokazao zašto je jedan od najboljih nogometaša svijeta.

Brazil je u prvih 45 minuta preživio sve nalete odlične Hrvatske, a kad je Dalić u nastavku izvadio Modrića i Rebića, Seleçao je zagospodario utakmicom. Willian je radio što je htio, igrači Zlatka Dalića prepustili su posjed suparniku i grčevito su se branili, a Neymar, koji je ušao u 46. minuti, u svojoj prvoj utakmici nakon konca veljače zabio je maestralan gol. Bila je to čudesna akcija Brazila. Sve je počelo od Williana, koji je jednim potezom iz igre izbacio uspavanog Kovačića, lopta je došla do Neymara, a ovaj je najprije fantastičnim driblingom slomio Šimu Vrsaljka, a onda i Duju Ćaletu-Cara, pa je onda majstorski zakucao pod samu gredu Subašićeva gola. Brazil je poveo, a Firmino je u zadnjim sekundama igre iskoristio veliku pogrešku Tina Jedvaja i zabio za konačnih 2:0.

Premda je riječ o prijateljskoj utakmici, jedna i druga momčad na travi kultnog Anfielda igrale su izrazito žustro i u prvih 45 minuta vidjeli smo niz grubih i žestokih startova, što jasno daje do znanja koliko su i Hrvatska i Brazil željeli pobjedu. Pozitivan rezultat protiv jakog protivnika za dizanje atmosfere neposredno prije početka onog pravog.

Brazil na koncu ima više razloga za zadovoljstvo, dok se Dalić s razlogom može brinuti zbog nedostatka ideje i želje kad u igri nije Luka Modrić. No osim samom pobjedom, Tite može biti presretan i povratkom Neymara. Brazilska desetka nogometni je genijalac, to nikad nije ni bilo sporno, no za ovu momčad njegova pojava na travnjaku od neprocjenjive je psihološke važnosti. Neymar je vođa, Neymar je lider, a s njim na terenu Brazil ni izbliza nije identična momčad onoj s njim na klupi. Toga je svjestan i brazilski izbornik, koji nakon utakmice nije skrivao zadovoljstvo povratkom svoje desne ruke.

''Znao sam da se oporavio, da može, ali ovo što je napravio iznad je svih mojih očekivanja. To što je on danas odigrao, to nije normalno. Očekivao sam puno manje, što bi bilo logično jer je i dalje u procesu oporavka. Svaka mu čast'', s oduševljenjem je Tite nakon spektakla na Anfieldu pričao o Neymaru, a onda je istaknuo kako je ključ pobjede bila timska igra njegovih igrača:

''Bila je ovo utakmica najviše kvalitete. Obje reprezentacije tehnički su savršene, a kad na terenu vidite Modrića, Neymara ili Coutinha, znate da ćete gledati spektakl. Hrvatska je odigrala jako dobro, stvarala nam je puno problema i nije nam dopuštala da stvaramo šanse i igramo našu igru. Ipak, riskirali smo i to nam se isplatilo'', kazao je izbornik Brazila, a onda se opet vratio na Neymara:

''Planirao sam ga uvesti, jer on je drugačiji igrač, njegov nogomet je poseban. Njegova individualna kvaliteta je čudesna, on je nogometni čarobnjak, a opet je neodvojiv dio tima kao jedinstvene cjeline. Presretan sam zbog njega i hvala našim liječnicima Rodrigu Lasmaru, Ricardu Rosi i Rafaelu Martiniju što su napravili pravo čudo kod njegovog oporavka.''

Povratak Neymara na ovako veličanstven način oduševio je sve ljubitelje nogometa jer SP ne bi bio pravi SP kad na njemu ne bi nastupile najveće zvijezde. A Neymar je jedan od najboljih na svijetu. S tim se složio i legendarni Englez Gary Lineker.

Pročitajte više