LIGE PETICE

City nije prvi klub bačen na koljena. Ovi velikani prošli su i gore

Foto: EPA

GODINE uspjeha i stalnog napretka pod upravom Sheikha Mansoura i korporacije iz Abu Dhabija prekinute su jednom odlukom UEFA-e. Aktualni prvak Engleske neće predstavljati Premier ligu u Europi sljedeće dvije godine zbog kršenja financijskog fair-playa.

Uz spomenutu kaznu, ekipi prijeti i oduzimanje bodova u Premier ligi. Uprava je najavila žalbu na odluku UEFA-e, ali postoji vjerojatnost da će tim potezom dodatno zakomplicirati velike probleme.

U nogometnim kuloarima sve više se šapuće o automatskom ispadanju iz Premier lige, ali to bi vjerojatno bio najgori scenarij za Manchester City. Ipak, nije rijetkost da su najveći nogometni klubovi na svijetu ispaštali zbog malverzacija s novcem ili kršenja pravila natjecanja. Portal 90min izdvojio je šest teških suspenzija koje su potresle nogometni svijet.

1. Juventus

Ekipa pod vodstvom Fabija Capella je od 2004. do 2006. godine osvojila dvije titule i podigla ukupni broj trofeja namijenjenih prvaku Italije na 29. Na kraju sezone 2005./2006. Juventus je ostao bez oba Scudetta. Pod policijskom istragom našla se cijela uprava, igrači i suci. Vodeći u klubu uhvaćeni su kako rade pritisak na suce, odnosno biraju arbitare koji će suditi klubu iz Torina.

Juventus je nakon svega izbačen u Serie B, a sljedeću sezonu počeo je s minusom od 9 bodova. Ipak, slavni klub iz Torina vratio se već nakon prve godine, a veliku pomoć imao je u legendama kluba koje su odbile napustiti Juventus. Četiri velike zvijezde nisu otišle iz kluba: Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Alessandro Del Piero i Pavel Nedved.

2. Glasgow Rangers

U svojoj bogatoj povijesti ekipa s Ibroxa osvojila je 54 titule prvaka Škotske, 60 nacionalnih kupova i trofej namijenjen pobjedniku Kupa kupova. Slavna povijest pala je u zaborav zbog lošeg upravljanja klubom tijekom prvog desetljeća 21. stoljeća. Godine 2012. klub je dobio prinudnu upravu, a četiri mjeseca nakon proglašen je bankrot.

Podrška navijača nije izostala, čak i kada je Rangers zbog financijskog kraha bio prisiljen poslovati kao novo pravno lice. Ipak, igrački kadar doživio je brojne promjene i škotski velikan se našao u ozbiljnim problemima. Preselili su se u četvrti rang natjecanja, a u Premier ligu vraćaju su se nakon četiri sezone. Godine krize na Ibroxu donijele su Celticu apsolutnu dominaciju, a Rangers i danas pokušava ugroziti položaj najvećeg suparnika.

3. Marseille

Uprava je slavnog kluba tijekom sezone 1992./1993. pokušala nedopuštenim radnjama poštedjeti igrače napora. Šest dana prije finala Lige prvaka klub je trebao igrati utakmicu domaćeg prvenstva protiv Valenciennesa. Članovi uprave Bernard Tapie i Jean-Pierre Bernes pokušali su potkupiti pojedine protivničke nogometaše kako bi pustili da Marseille stigne do lakih bodova.

Ekipi s Velodroma bodovi su bili nužni kako bi održali prednost nad Paris Saint-Germainom i Monacom, a bližilo se veliko finale za titulu prvaka Europe protiv Milana.

Javnost je saznala za pakleni plan kada su pojedini igrači Valenciennesa progovorili. Epilog je suspenzija kluba koji je tijekom sezone 1994./1995. izbačen u Drugu ligu. Skandal je uništio ugled Marseillea, iako su samo godinu dana ranije osvojili Ligu prvaka. Oduzeta im je titula prvaka Francuske. Od povratka u Prvu ligu 1995. godine još su samo jednom postali prvaci svoje zemlje.

4. Parma

Novo tisućljeće krenulo je loše iako su osvojili Nacionalni kup 2002. godine. Zbog nedostatka novca ekipu su napustili Gianluigi Buffon, Lilian Thuram i Fabio Cannavaro. Problem se povećao zbog loših igara i klub je nezadrživo tonuo na tablici.

Parma se suočila s velikim dugovima, dok 2015. godine nije proglašen bankrot. Klub se preselio u četvrti rang natjecanja. Ipak, klub je iz sezone u sezonu išao kroz više rangove natjecanja u Italiji da bi 2018. godine ponovno postao član Serie A.

5. Boavista

Sedam godina nakon osvajanja jedine titule prvaka Portugala (2000./2001.), klub se suočio s teškim optužbama da je sudjelovao u podmićivanju sudaca i radio pritisak na arbitre. Izbačen je u Drugu ligu.

Crno-bijeli su još jednom automatski ispali iz Prve lige u ljeto 2009. godine, iako su bili na poziciji koja garantira prvoligaški status. Nekoliko sezona proveli su u drugom i trećem rangu da bi se vratili u elitu portugalskog nogometa nakon usvojene žalbe 2014. godine.

Nisu izgubili reputaciju velikog kluba u Portugalu, iako su godinama daleko od trofeja.

6. Steaua

Klub CSA Steaua osnovan je 1947. godine kao sportska sekcija vojske u vrijeme vladavine Komunističke stranke. Godine 1998. nogometni se klub odvojio od sportskog društva i započeo samostalno poslovanje. Sve bi bilo u redu da vojska 2014. godine nije podnijela tužbu jer polaže pravo na originalno ime nogometnog kluba. CSA je postao FK Steaua Bukurešt, a originalno ime vraćeno je vojsci.

Nakon povratka pod okrilje vojske, pravi CSA počeo je natjecanje u Rumunjskoj 2017. godine. Nastupili su u četvrtoj diviziji gdje igraju i danas.

Uprave oba kluba tvrde da su vlasnici titule prvaka Europe iz 1986. godine i svih osvojenih titula prije 1998. godine.

Pročitajte više