Europa liga

Perfekcionist koji je preporodio Inter. Isto je činio u Chelseaju i Juventusu

Foto: EPA

ANTONIO CONTE je s Interom izborio finale Europa lige nakon što je razbio Šahtar rezultatom 5:0. Sad je na korak od titule u svojoj prvoj sezoni na klupi milanske momčadi.

Osvajanjem titule s Interom Conte bi nastavio sjajan niz u klupskoj trenerskoj karijeri. Ranije je u prvim sezonama provedenim na klupama Chelseaja i Juventusa također osvajao naslove. Međutim, samo osvajanje naslova u prvim sezonama nije najbolji pokazatelj njegove trenerske veličine.

Perfekcionist koji odmah daje rezultat

"Volim glagol 'boriti se'. Perfekcionist sam u životu i želim najbolje", kratko je opisao sebe i nije nimalo promašio. 

Conte je apsolutni perfekcionist i čovjek koji živi da bi se borio, da bi radio. Poznati engleski novinar koji najviše prati engleski i talijanski nogomet James Hornscastle u jednom od svojih tekstova prenio je Conteovu izjavu u kojoj ovaj stručnjak govori kako "pet sati spava, tri sata posveti obitelji da bi tijekom preostalih 16 mogao raditi".

Navodno je Conte, dok je radio kao izbornik Italije, natjerao Mattiju Destra da ujutro u pet sati dođe u trening-kamp. Ne bi to bilo toliko čudno da se Destro te noći nije vjenčao. "Da se mene pitalo, došao bi odmah nakon rezanja torte", našalio se Conte kasnije.

Bitno je podsjetiti se da su Chelsea, Juventus, kao i Inter prije njega imali značajno slabije rezultate, a da je on u samo jednoj sezoni sve promijenio.

Chelsea je u sezoni 2015./2016. zauzeo 10. mjesto u Premiershipu, a osvojio je samo 50 bodova i propustio je ostvariti plasman u europska natjecanja.

Conte je stigao na ljeto 2016. godine i već u prvoj sezoni osvojio naslov engleskog prvaka, a osvojio je čak 93 boda, skoro duplo više nego što je Chelsea osvojio sezonu ranije.

U svojoj drugoj sezoni na klupi londonskog kluba osvojio je FA kup, ali je u ligi bio peti i na kraju je dobio otkaz.

Chelsea, Juventus i Italija kao dokazi njegove veličine

Što se tiče Juventusa, Conte je stigao na ljeto 2011. godine. Juventus je sezonu prije njegovog dolaska okončao na sedmom mjestu Serie A s 58 bodova što nije bilo dovoljno za plasman u europska natjecanja.

Prva sezona s Conteom okončana je titulom prvaka Italije s osvojena 84 boda. U naredne dvije sezone Conte je s Juventusom osvojio još dva naslova prvaka Italije. 

Između poslova u Juventusu i Chelseaju, Conte je s velikim uspjehom vodio i reprezentaciju Italije. On je Italiju odveo na Euro 2016. godine gdje je u osmini finala izbacio tada aktualnog prvaka Europe Španjolsku da bi u četvrtfinalu tek nakon izvođenja jedanaesteraca ispao od tada aktualnog prvaka svijeta Njemačke.

Italija je prije Contea ispala u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva 2014. godine kada je bila treća u skupini iza Kostarike i Urugvaja te ispred Engleske, dok se na Mundijal 2018. godine nije ni uspjela plasirati.

Inter je prije Conteovog dolaska bio četvrti u Italiji sa 69 osvojenih bodova, a Conte je ove sezone uspio skupiti 82 bodova što je bilo dovoljno za drugo mjesto. Juventus mu je na kraju pobjegao za samo jedan bod.

"Ovi igrači ostavljaju srce i dušu"

Pored velikog pomaka u Serie A, Conte je s Interom uspio izboriti plasman u finale Europa lige gdje će narednog petka igrati protiv Seville. Inter je prvi talijanski klub koji je izborio finale Europa lige/Kupa Uefa nakon Parme koja je to učinila 1999. godine.

"Sevilla ima ogromno iskustvo. Mislim da su četiri puta u posljednjih šest, sedam godina osvajali ovo natjecanje. Međutim, mi imamo entuzijazam, glad i želju da zadivimo ljude. Sada se trebamo odmoriti i pokušati pružiti malo užitka navijačima Intera. Nadam se da će navijači biti ponosni na momke, jer oni daju svoje srce i dušu. Kao što uvijek govorim, moramo napustiti teren bez kajanja. Moramo znati da smo dali sve što smo mogli, a ako izgubimo, to je zato što je protivnik bio bolji", kazao je Conte.

Ovi uspjesi pokazuju da se radi o jednom od najboljih stručnjaka na svijetu, a ostaje za vidjeti hoće li i s Interom u prvoj sezoni osvojiti trofej.

Pročitajte više