Dalić objasnio koji je recept za Argentinu i otkrio što će reći igračima prije utakmice

Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKA nogometna reprezentacija sutra od 20 sati protiv Argentine igra drugu utakmicu na SP-u u Rusiji.

Pred novinare su stali Ivan Rakitić i Zlatko Dalić.

Izbornika je najprije čekalo pitanje o sastavu za Argentinu.

''Sastav? Uvijek su sve dileme riješene, rekao sam da ćemo napraviti sitne preinake, ali neće biti puno. Protiv Nigerije je bila odlična utakmica, nije vrijeme za velike promjene, bit će promjena u taktici, moramo čuvati svoj stil igre.''

''Messija ne možemo zaustaviti jedan na jedan. Njega možemo zaustaviti samo momčadski. Messi sam nije Argentina, oni imaju fantastičnu momčad. Moramo biti kompaktni, slično kao i protiv Nigerije, i jedino tako možemo napraviti dobar rezultat. Kompaktnost, blok i moramo stajati jako blizu. To je recept za uspjeh'', rekao je Dalić.

Uslijedilo je pitanje o Nikoli Kaliniću.

Dalić o Kaliniću

''Žao mi je što je do toga došlo, ali što je tu je, to je sad iza nas i idemo dalje.''

''Nisam rekao da je Argentina najlakši protivnik, već sam kazao da je ona najteži protivnik. Bit će to susret dvije velike momčadi i bit će to užitak. Ono što ću reći mojim igračima prije utakmice je da uživaju jer igraju protiv Messija'', kazao je Dalić, pa je dodao:

''Nismo momčad koja se zna braniti, vidjet ćete to u četvrtak''

''Mi nismo momčad koja se brani. Nećemo se braniti niti protiv Argentine. Imamo sjajne igrače, a naš stil nogometa nije defenzivni. Vidjet ćete to u četvrtak. Ako ćemo protiv Argentine ići na bod, nećemo ga uzeti, to je sigurno. Ako idemo na pobjedu, onda možemo očekivati dobre stvari. Mi za prolazak moramo u dvije utakmice imati jednu pobjedu. Sutra nam je prva meč lopta.''

''Mi smo ekipa igrača koji igraju u najboljim svjetskim momčadima i osvajamo trofeje. Argentina je ipak favorit ove skupine, ali mogu obećati da ćemo dati sve od sebe kako bismo odigrali fantastičnu utakmicu. Mogu reći da će sutra biti veliki dan za nogomet'', kazao je Ivan Rakitić.

''Ne mogu pričati o prednostima i manama. To ćemo vidjeti sutra. Mogu reći da beskrajno vjerujem u moju reprezentaciju, moje povjerenje u njih je beskonačno i za mene su oni najbolji na svijetu. Bit će to utakmica u kojoj moramo uživati, ali i u kojoj moramo pokazati kvalitetu i moć. Ako to sutra pokažemo, onda smo sposobni za velike stvari'', kazao je izbornik.

''U Nižnji Novgorod stigli smo tek jučer, ali prvog dana otkad smo došli u Rusiju imamo zaista samo prekrasne slike. Na svakom koraku osjećamo dobrodošlicu i hvala domaćinima od srca na izuzetnom dočeku.''

Ruski novinar pitao je Dalića može li Hrvatska do finala i s kim bi rado igrao do finala. Izbornik se nasmijao, ali je ipak odgovorio:

''Sami sebi krojimo sudbinu''

''Na turniru je do sada bili stvarno neobičnih rezultata, ali ako ćemo mi doći do finala, zaista mi je svejedno s kim bismo igrali. Daj bože da prođemo grupu, a onda što bude. Nećemo birati protivnike, nećemo se nikome prilagođavati. Ako sutra ne bude onako kako bismo željeli da bude, ostaje nam još Island, a ponavljam, najvažnije je to da smo mi ti koji krojimo sami svoju sudbinu i ne ovisimo o nikome.''

''Jako je lijepo igrati protiv Argentine, posebno smo motivirani, želim igrati pravu utakmicu i ostvariti najbolji rezultat. Jedva čekam da počne i nadam se da oni neće uživati u utakmici kao mi'', kratko je rekao Rakitić.

S Messijem igra četiri godine, je li otkrio neki njegov poseban trik?

Rakitić: Leo, želim ti sve najbolje u životu, ali ne sutra

''A što im mogu reći? Što ne znaju oni što zna cijeli svijet? On će sigurno imati svoje trenutke, to je neminovno. Protiv Islanda je imao osam udaraca prema golu, imao je čak i penal, no bila je to večer kad mu nije išlo'', kazao je igrač Barce, pa je dodao:

''Messiju ćemo pokazati da je Hrvatska jedna od najboljih na svijetu. Leo, želim ti sve najbolje u životu, ali ne sutra. Nadam se da će na kraju utakmice gledati nas kako se radujemo.''

Novinari su pitali Rakitića može li usporediti Modrića i Messija, suigrače u reprezentaciji i klubu.

''Potpuno su drugačiji igrači, u Barceloni je Messi daleko najvažniji igrač, najbolji, esencijalna figura. U Hrvatskoj je to Modrić, on nas vodi, on daje tempo momčadi, njegova riječ se sluša u svlačionici. Kad bih bio trener, obojicu bih imao u momčadi. Messi je za mene najbolji igrač svih vremena.''

Hrvatska je u prvom kolu pobijedila Nigeriju 2:0, dok je Argentina kiksala i odigrala je samo 1:1 s Islandom. Zlatko Dalić je prije dva dana rekao kako Hrvatska sad ovisi sama o sebi i da je to velika prednost za njegovu momčad, dok će na Messiju i društvu biti velik pritisak.

Što se tiče sastava, informacije koje imamo kažu da će iz početne postave koja je igrala protiv Nigerije ispasti Andrej Kramarić, a u momčad se vraća osigurač sredine terena Milan Badelj.

Predstavljanje reprezentacija: Argentina Predstavljanje reprezentacija: Hrvatska

Pročitajte više