VREMEPLOV

Dan kada je Asanović nanizao Japance i asistirao Šukeru za povijesni gol

Foto: Guliver Image/ Getty Images

NA današnji dan 1998. godine Hrvatska je u mnogo težoj utakmici od očekivanog pobijedila Japan 1:0 te tako osigurala povijesni plasman u osminu finala SP-a.

Nakon mnogo propuštenih prigoda u prvom poluvremenu, hrvatski izbornik Miroslav Blažević u drugom poluvremenu izmjenama je pokušao dodati agresivnosti našoj reprezentaciji.

Već na poluvremenu umjesto Igora Štimca ušao je Goran Vlaović, a u 67. minuti napadu je dodan i Silvio Marić. To je urodilo plodom i u 77. minuti Davor Šuker je nakon gužve u japanskom šesnaestercu ubacio loptu u mrežu.

Prema mnogima je na SP-u odigrao bolje od Zidanea

Ključnu loptu Šukeru poslao je Aljoša Asanović. Mnogi tvrde da je ovaj Splićanin bio jedan od najboljih igrača svjetske smotre te godine u Francuskoj te da je odigrao bolje nego Zinedine Zidane koji je ponio titulu najboljeg.

Da je Hrvatska kojim slučajem u polufinalu uspjela preskočiti domaćine Francuze, nesumnjivo bi bio i prvo ime turnira.

Nezapamćena sparina i preko 35 stupnjeva u Nantesu bilo je kada je Asanović odigrao nešto što milijuni Hrvata pamte i danas. Kad su igrači jedne i druge momčadi trčali samo po vodu na klupu za pričuve, Aljoša je skupio snage te krenuo od centra i probio lijevi bok.

Nizao je Japance jednog za drugim, nosio ih na leđima i, kad je došao do kraja ruba koji je dijelio igralište od gol-auta, posljednjim atomima snage nabacio je loptu na drugu stativu.

Tamo je čekao Davor Šuker koji je pogodio i Hrvatska je upisala povijesni rezultat.

Pročitajte više