Danski novinar za Index: "Podcijeniti ovu Dansku bila bi čista ludost"

Foto: Index, EPA

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu, koji kao gostujući komentatori najavljuju i analiziraju bitne sportske dogadaje. Uoči večerašnjeg susreta osmine finala Svjetskog prvenstva između Danske i Hrvatske, kolega Mads Glen Wehlast iz danskog Ekstra Bladeta iznio je svoje viđenje ovog dvoboja.

"Ne želimo se zavaravati, Hrvatska je na papiru veliki favorit. Jedna su od rijetkih reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu koja je oduševila u grupnoj fazi natjecanja, i to u svim utakmicama. U grupi s Argentinom, Islandom i Nigerijom osvojiti prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova uz čak sedam postignutih i samo jedan primljeni gol jest fantastičan rezultat vrijedan divljenja.

Međutim, nemojte misliti da sve to ima prevelikog utjecaja na ono što će se događati večeras. Ova Danska je zeznuta momčad koja zna što želi i kako do toga doći. Hrvatsku očekuje jako težak susret, a s obzirom na to kakvih smo iznenađenja sve bili svjedoci u Rusiji, rekao bih da su šanse podjednake. Na bilo koji način podcijeniti Dansku je ludost. Možda nemamo toliko kvalitetnih individualaca kao Hrvatska, no izbornik Age Herald u posljednje je tri godine napravio strašan posao s ovom generacijom.

Kao što vjerojatno znate, njegova Danska već dugo ne zna za poraz, a pritom su uzeli nekoliko zavidnih skalpova, poput 4:0 pobjede protiv Poljske i 5:1 u gostima protiv Irske. Herald je dansku obranu doveo do savršenstva. Impresivan je podatak kako su u sedam utakmica u 2018. godini primili jedan jedini gol, i to onaj protiv Australije kada je Mile Jedinak zabio iz kaznenog udarca. To je najveća snaga Danske i nešto na čemu temeljimo svoj optimizam.

S druge strane, svi smo prilično zabrinuti igrom prema naprijed. Za mnoge je iznenađenje što se Danska plasirala u daljnji tijek natjecanja pored Perua, međutim za nas to nije nikakvo čudo i moram reći da je to nešto što su svi očekivali. Mislim da smo bolja reprezentacija i od Perua i od Australije. Ipak samo dva postignuta gola u grupi nešto su što poziva na oprez. U Rusiji imamo jako velikih problema s organiziranjem napada i to je nešto što bi nas moglo koštati četvrtfinala.

Svima je jasno što Christian Eriksen znači ovoj momčadi i ako ga Hrvatska uspije zaustaviti, napravili su ogroman dio posla. Indikativan je podatak kako je ovaj veznjak sudjelovao u 14 od posljednjih 20 golova Danske. To je nevjerojatna brojka koja lijepo pokazuje kako nažalost bez Eriksena praktički ne možemo ništa. Dobro nam je poznato kako previše ovisimo o njegovim golovima i kreacijama, ali jednostavno nemamo druge opcije.

Argentina i Portugal su dobar primjer kako završe reprezentacije koje sve igraju na jednog igrača i možemo se samo nadati kako će Eriksen za razliku od njih pronaći put do protivničkog gola. Da, njegova je statistika nevjerojatna, ali dugoročno je na taj način teško biti kompetentan. Hrvatska s druge strane ima najmanje pet-šest igrača koji čine razliku i koji mogu riješiti utakmicu, a to je bogatstvo kakvim se ne može pohvaliti puno svjetskih reprezentacija.

Usprkos tome, ova se danska generacija sve češće uspoređuje s onom iz 1992. godine koja je šokirala nogometni svijet. Naravno da se svi nadamo kako bismo i u Rusiji mogli otići daleko, ali realnost je ipak drugačija. Hrvatska je realno bolja momčad i s pravom se može nadati barem medalji. Iskreno, impresioniran sam načinom kako su do sada odigrali, a ako večeras prođu dalje, nisam siguran da će ih Španjolci zaustaviti u četvrtfinalu.

Rezultati na ovom Svjetskom prvenstvu uvelike su išli na ruku Hrvatskoj, koja pred sobom sada ima prilično otvoren ždrijeb. Francuska, Argentina, Portugal, Brazil, Belgija, pet od sedam najvećih favorita otišlo je na drugu stranu ždrijeba, a za finale im je dovoljno prijeći preko Danske, Španjolske i Engleske. Mislim da o boljoj situacija uoči početka SP-a nisu mogli ni sanjati. Pitanje je kada će opet i hoće li se Hrvatskoj ikada otvoriti ovakva prilika.

Na koncu, recimo i da bi Danska u ovom susretu trebala biti bez veznjaka Williama Kvista, koji je zaradio ozljedu. Za očekivati je kako će ga zamijeniti iskusni veznjak Ajaxa Lasse Schone. Ne bi to trebao biti prevelik hendikep. Na golu će sasvim sigurno biti Schmeichel, a u posljednjoj liniji Larsen, Christiensen, Kjaer i Dalsgard. U sredini terena ordinirat će Delaney i Schone, ispred njih Sisto, Eriksen i Poulsen, a sasvim naprijed Jorgensen."

Schmeichel i Pletikosa najavili dvoboj Hrvatske i Danske Pogledajte što su Modrić i Dalić rekli uoči utakmice Danci upozoravaju Hrvate

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz Svjetsko prvenstvo u Rusiji, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag SP 2018

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više