Dario Šarić i Neven Spahija: Šibenska veza za sadašnjost i budućnost hrvatske košarke

ČETVRTU godinu u nizu košarkaški entuzijasti s portala Košarka.hr trude se popularizirati najdraži im sport dodjelom nagrade najboljim hrvatskim košarkaškim ambasadorima. Nastavljena je jedna lijepa tradicija, ovaj put pod pokroviteljstvom internetske kladionice bet-at-home, na vrlo posjećenoj svečanosti u Hrvatskom novinarskom domu.

Suradnicima portala, kao i njihovim čitateljima, nije bilo lako izabrati ovogodišnje laureate, jer iza mnogih su igrača sjajne sezone, a ispred njih svijetla budućnost. Neki su ipak zasjali više; poput Nevena Spahije, koji je nakon 19 godina vratio hrvatske trenere među osvajače eurotrofeja i po drugi put uzeo nagradu za najboljeg hrvatskog trenera.

"Za mene niti je bilo, niti će biti većeg priznanja od ovog", izjavio je Spahija koji je s Valencijom osvojio Eurocup i uveo je u Euroligu po drugi put u klupskoj povijesti. Zbog neambicioznosti kluba i neostvarenog zahtjeva da se u klub dovedu određena imena, poput Ante Tomića, Spahija je zaključio španjolsku misiju i preuzeo Fenerbahče.

"Posebno želim reprezentaciji uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Turskoj i da se košarka vrati na put koji svi očekuju", dodao je bivši izbornik.

"Ovaj izbor ima težinu, konkurencija je bila zaista jaka"

Najboljim košarkašem minule sezone proglašen je Marko Banić, omiljeni igrač navijača Bilbaa i statistički prvi centar španjolske lige.

"Znajući o kakvoj se konkurenciji radi, ovaj izbor stvarno ima težinu. Velika je čast primiti ovu nagradu. Nadam se da ću nastaviti pružati dobre igre i u klubu, ali pogotovu u dresu reprezentacije. Imao sam dosta odmora i jedva čekam početak priprema. Vrijeme je da napravimo nešto veliko, rezultat kakav nam godinama nedostaje", kazao je hrvatski reprezentativac kojem je nagradu uručio direktor marketinga bet-at-homea Bruno Markanović.

Neprikosnoveno prvo ime ženske košarke ponovno je Anđa Jelavić, koja nagradu za najbolju košarkašicu prima četvrti put.

Šarić stopama Ante Tomića

"Zahvaljujem na nagradi, a ne bi bilo nezasluženo ni da je moja suigračica Jelena Ivezić bila proglašena najboljom. Jedino, smatram da bi dogodine statua trebala biti u obliku žene", našalila se playmakerica Gospića koja je svoj klub predvodila do najuspješnije sezone u povijesti. Uzele su košarkašice Gospića trostruku krunu sa savršenim omjerom, a Jelavić je proglašena najboljom asistenticom Eurolige sa 6,7 asistencija prosječno po susretu.

Dario Šarić najveća je hrvatska košarkaška nada, još jedan izdanak šibenske košarke, koji je svojim performansama skrenuo pozornost najvećih europskih klubova. Iako još uvijek u kadetskom uzrastu, Šarić je proglašen najtalentiranijim košarkašem na neslužbenom juniorskom Svjetskom prvenstvu, a prošle je sezone uspješno igrao u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji te je sa samo 15 godina debitirao u NLB ligi.

"Zahvaljujem portalu Kosarka.hr, zahvaljujem svim trenerima u reprezentaciji i u mom klubu Zagrebu. Ova će mi nagrada definitivno biti poticaj za daljnji rad", kazao je simpatični Šibenčanin.

Pročitajte više