Debakl Ukrajine za Euro: Stadion za finale u Kijevu kasni pet mjeseci, igranje u šest umjesto u osam gradova

UEFA se na summitu u Tel Avivu (23. - 25. ožujka) mora baviti i mnogo neugodnijim zadacima nego što je ždrijeb termina za kvalifikacijsku skupinu za Euro u kojoj je Hrvatska.

Glavna tema i glavobolja Platiniju i društvu je skandalozno kašnjenje Ukrajine u izgradnji stadiona za Euro koji ta zemlja organizira zajedno s Poljskom 2012.

Platini je do sada imao previše razumijevanja za neoprostive zaostatke u pompozno najavljivanom projektu vrijednom milijarde eura.

Kakva je situacija s ukrajinskim stadionima, najbolje opisuju riječi novog ministra sporta Ravila Safiullina novinskoj agenciji Interfax koji je stanje na gradilištu grandioznog Olimpijskog stadiona u Kijevu opisao "depresivnim".

Ono što bi posebno trebalo deprimirati Uefu je to što se na navedenom stadionu treba odigrati finale Eura jer, kako kaže ministar Safiullin: "Radovi kasne više od pet mjeseci od roka koji je odobrila prethodna vlada".

Osim Kijeva, problemi su i sa stadionom u Lvivu, otkrio je Martin Kallen, Uefin direktor natjecanja za Euro 2012. On će u izvješću Izvršnom odboru Uefe u Tel Avivu iznijeti rezervni plan po kojem bi se turnir 16 reprezentacija održao u šest umjesto u osam gradova domaćina u Ukrajini i Poljskoj.

Osim pokušaja rješavanja problema ukrajinske infrastrukture očekuje se da godinu dana prije izbora prvog čovjeka Uefe Platini i službeno objavi ponovnu kandidaturu za prvog čovjeka europskog nogometa pred predstavnicima 53 nacionalna saveza.

Mnogi od njih su mu prije tri godine dali podršku zbog njegovih nastojanja da malim zemljama da veću važnost u natjecanjima i značajniji udjel pri raspodjeli ogromnih Uefinih prihoda.

Pročitajte više