DINAMO

Dinamo će neki smatrati osvetom. Nadali smo se da će Kek dići Sloveniju

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL, privatna arhiva

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas je Jure Bohorič, novinar slovenske Ekipe koji nam otkriva sve o potencijalnom dolasku Matjaža Keka u Dinamo.

Mnogima se čini da je Kek bio loš u svom drugom mandatu na klupi Slovenije. No ako se pogledaju rezultati, nije bilo tako. Kad se vratio na klupu Slovenije, ona je bila na dnu. Stanje je bilo katastrofalno. Loši rezultati, loše igre, igrači bez pravog pobjedničkog mentaliteta, bez samopouzdanja. Situacija nije bila dobra.

Kek je digao reprezentaciju i u smislu rezultata i u smislu igara. Vratio je i navijače na tribine, tako da nije bilo toliko loše. Da, imao je loše partije protiv Makedonije i Austrije, ali nije sve bilo loše. Ipak, ako Kek ode u Dinamo, mnogi će taj potez smatrati izdajom Slovenije. Što se tiče Slovenije, on nema ugovor po kojem bi mogao voditi i reprezentaciju i klub pa je ta priča jasna. 

Odlazak u Dinamo bio bi izdaja Slovenije

Kada se Kek vratio na klupu reprezentacije, to je bio pozitivan signal od strane Saveza. Svi su se nadali da će Kek dignuti reprezentaciju. Da će se Slovenija vratiti tamo gdje je već bila. Prva godina nije bila najbolja, ali Kek je uvijek govorio da sve radi na duge staze. I zbog toga će ovo biti nešto što javnost i navijači neće primiti na pozitivan način. Možda je izdaja prejaka riječ, ali u suštini se radi o tome.

Slovenija je u drugom mandatu pod njim igrala u sustavu 4-4-2, kao i prvi put kada je bio izbornik. No nije igrao s dva klasična napadača. Šporar je bio napadač, a Iličić više povučenija špica, onaj iza klasičnog napadača. Kek je igrao oprezno. Njegova momčad čekala je na šanse iz kontri, nisu svi jurišali u napad. Baš kao i u prvom mandatu.

Ne može se sve preokrenuti preko noći

Neki će reći da je Kek pročitan trener, ali ja mislim da nitko nikada nije pročitan trener. Sve ovisi o igračima koje ima na raspolaganju. Prvi put na klupi Slovenije Kek je imao strašne igrače; Handanović na golu, Cesar u obrani, Koren u veznom redu, Birsa na krilu, Novaković u napadu. Sve redom top igrači. Sada kad se vratio, nije zatekao toliko dobre igrače. Imao je Oblaka i Iličića, ali to je sve.

Isto je bilo i u Rijeci. Dok je imao dobre igrače, Rijeka je igrala dobro, ali njemu treba dugoročni projekt. Ne može sve preokrenuti preko noći. Mora raditi dulje vrijeme s istom grupom igrača. 

Mogao bi se slagati s Mamićima

Kek je zaista težak karakter, ali ja mislim da je i baš dobar u suradnji s ljudima koji su njemu slični. Njemu treba autoriteta u svlačionici. Što se tiče odnosa njega i uprave, mislim da nije baš toliko uporan kako se čini na prvi pogled te da bi se mogao uklopiti u Dinamo.

Kek Dinamu može donijeti dugoročno kvalitetan rad. Pitanje je je li Kek baš najbolji za afirmaciju mladih igrača. Matjaž više voli starije, iskusnije igrače, ali dugoročno, bude li imao slobodne ruke u kontekstu igranja nogometa kakav on hoće igrati, može biti uspješan. 

Mnogi u Sloveniji mrze Dinamo zbog Mamića

Kad je bio u Rijeci, svi smo ga pratili. Njega Slovenci vole. Strašno je popularan kod nas. Većina Slovenaca je ponosna na njega jer je napravio najveću moguću reklamu za slovenski nogomet, ali mislim da Slovenci ipak neće navijati za Dinamo samo zbog njega.

Dinamo nije baš popularan u Sloveniji. Postoji određen broj navijača Dinama, ali nema ih mnogo. No ima puno onih koji mrze Dinamo zbog Mamića. Možda ga baš i ne mrze, ali ga svakako ne vole. Nije im pozitivan.

Međutim, znate kako je to: uspjesi su sve. Ako Kek bude dobar u Zagrebu pa se, recimo, plasira u Ligu prvaka, onda bi i više Slovenaca moglo početi navijati za Dinamo. 

Pročitajte više