dinamo u europa ligi

Dinamo i Spursi će vjerojatno zamijeniti domaćinstva. U Zagrebu se možda neće igrati

Foto: Igor Soban/PIXSELL

DINAMO će u osmini finala Europa lige igrati protiv Tottenhama, odlučeno je na današnjem ždrijebu u Nyonu.

Prva utakmica igra se 11. ožujka, a uzvrat je na rasporedu tjedan dana kasnije, ali još je puno nepoznanica oko dvoboja hrvatskog prvaka s momčadi Josea Mourinha.

Dinamo bi trebao biti domaćin u prvom susretu, ali nije poznato hoće li se ta utakmica igrati na Maksimiru, zbog pojave novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji. Naime, zbog tog razloga Tottenhamu nije bio dopušten ulaz u Austriju na utakmicu šesnaestine finala protiv Wolfsbergera pa se taj susret igrao u Budimpešti budući da je u Mađarsku dopušteno putovanje iz Velike Britanije.

Hrvatska vlada je 13. siječnja donijela odluku prema kojoj se putnicima iz Velike Britanije po ulasku u Hrvatsku određuje izolacija od sedam do 14 dana, što automatski isključuje dolazak Spursa. No Uefa je savezima čiji klubovi sudjeluju u njezinim natjecanjima dala rok do ponedjeljka da se očituju o epidemiološkim mjerama koje su na snazi u njihovim zemljama. Sukladno tome bit će određena lokacija odigravanja utakmica i lako je moguće da će Dinamo Engleze ugostiti u nekoj od susjednih zemalja.

Zavrzlama s domaćinstvima

Osim toga, Dinamo i Tottenham će najvjerojatnije zamijeniti domaćinstva budući da bi se uzvratna utakmica trebala igrati u Londonu istog dana kada Arsenal dočekuje Olympiakos. Prema Uefinim pravilima, u istom gradu se ne mogu igrati dvije utakmice na isti dan ako klubovi prema statusu nositelja nisu imali status domaćina. U tom slučaju može se igrati dan ranije ili kasnije, kao što je bio slučaj u šesnaestini finala Europa lige ove sezone. Tottenham je Wolfsberger ugostio u srijedu, a Arsenal Benficu u četvrtak.

No budući da u ždrijebu osmine finala nije bilo nositelja, utakmice u istom gradu se ne mogu pomicati i potrebno je promijeniti domaćinstva. Arsenal je u Europa ligu ušao kao osvajač FA kupa i tako ima prednost ispred Tottenhama. Prema tom pravilu, Tottenham će biti domaćin u prvoj, a Dinamo u drugoj utakmici.

Ovo pravilo uvedeno je kako se na malom prostoru ne bi potencijalno miješali navijači četiri kluba. Zbog koronavirusa nema navijača pa je moguće da Uefa u ovom slučaju ovo pravilo zanemari. To će se znati sljedećeg tjedna.

Pročitajte više