Dinamo je bez njega potpuno druga priča. Sad je postao glavni adut u borbi za titulu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DINAMO do kraja prvenstva odlučuje sam o sebi. Velika, potencijalno i ključna pobjeda na Poljudu potpuno ga je vratila u borbu za naslov. Pritom je jednog konkurenta, Hajduk, potencijalno eliminirao ili mu barem zadao jako težak udarac, a iz sezone ga može nokautirati u srijedu u polufinalu SuperSport Kupa na Poljudu.

I u toj utakmici kapetansku traku nosit će Arijan Ademi, koji će do kraja sezone igrati veliku ulogu na terenu. Dosad je najveću i vrlo važnu ulogu igrao samom svojoj pojavom u Dinamu. Navijači su njegovim povratkom očekivali veći doprinos u utakmicama, ali Ademi je za Dinamo puno važniji od samog terena.

Stara je to priča koju ne treba ponavljati, ali jednostavno je tako. Svi u klubu, od čistačice do samog vrha, reći će da je Dinamo s Ademijem i bez njega potpuno druga priča. To će reći i igrači, od najmlađih do najstarijih, koji su se ljetos raspitivali o tome hoće li se Ademi vratiti ili neće.

Problem su bonusi vezani za broj nastupa

U neizvjesnoj financijskoj i svakoj drugoj situaciji Ademi je došao iz Kine za 300.000 eura, ali s vrlo problematičnim bonusima. Imao je klauzulu vezanu za broj nastupa u početnoj postavi duže od 35 minuta koja je Dinamu iz blagajne mogla izbiti oko milijun i pol eura.

Sergej Jakirović jako je balansirao s njegovom minutažom u prvenstvu u prvom dijelu sezone te ga je uglavnom koristio u derbijima i važnijim utakmicama. Istu stvar radio je i u nastavku prvenstva, a to menadžiranje minutaže dovelo je Dinamo do toga da na kapetana može računati u većini utakmica do kraja sezone.

Dinamu je ostalo još devet utakmica u HNL-u te polufinale Kupa s Hajdukom. Prođe li u finale, tamo će se igrati na dvije dobivene utakmice, tako da Dinamo može odigrati još najviše 12 utakmica do kraja sezone.

Izvor: SofaScore

Kemijanje s Ademijevim minutama i korištenje samo u krajnjoj nuždi dovelo je Jakirovića do toga da kapetana može koristiti u početnoj postavi još u šest utakmica. Dinamo od najjačih utakmica očekuju još derbiji s Rijekom i Osijekom u SHNL-u te spomenuti derbi s Hajdukom u Kupu.

Probije li Ademi granicu od 15 utakmica u kojima je odigrao više od 35 minuta, Dinamo mora Kinezima isplatiti oko milijun eura, što nije mali novac. Za očekivati je da će onda igrati sve derbije i eventualno finale Kupa. Ispadne li Dinamo u Kupu, Jakirović ga može koristiti manje-više stalno u prvenstvu i izostaviti ga protiv, recimo, Istre i Rudeša.

Mala minutaža ostavila traga na formi

No, iako to dobro izgleda na papiru, uvjeti iz ugovora o transferu ostavili su najviše traga baš na Ademiju. S takvim doziranjem minutaže nikako nije uspijevao uhvatiti formu niti se to moglo očekivati. Prije derbija bi uglavnom sjedio na klupi ili igrao manje od 35 minuta po utakmici, da bi onda bio u početnoj postavi u najjačim utakmicama.

S Ademijem u početnom sastavu Dinamo ove sezone nije izgubio nijedan derbi, a jedini poraz upisao je u gostima kod Gorice. Odigrao je 2:2 na Rujevici, 0:0 na Maksimiru s Hajdukom i sad je upisao pobjedu na Poljudu.

Iako još nije u optimalnom stanju, Ademi je na terenu prevažan za Dinamo, i to će vam reći svaki njegov igrač. Uz njega su bolji i igrači iz njegova uskog kruga, odnosno Josip Mišić, Stefan Ristovski i Bruno Petković, te Dinamo jednostavno izgleda sigurnije.

Igrat će puno više do kraja sezone

Jedini Jakirovićev problem bit će kako balansirati minutažu njemu i sve boljem Petru Sučiću, koji je najugodnije iznenađenje ove Dinamove sezone. Izostao je iz sastava na Poljudu i ušao u drugom poluvremenu, a lako je moguće da će tako biti i u srijedu.

U neizvjesnoj borbi s Rijekom za naslov prvaka Jakiroviću će trebati Ademijevo iskustvo, borbenost i, ako hoćete, dinamovština koju Ademi likom i djelom predstavlja. Nije u najboljoj igračkoj formi, nema dovoljno utakmica u nogama, ali i takav bi mogao igrati ključnu ulogu do kraja sezone.

Pročitajte više