DINAMO

Dinamo je najveći dobitnik ovog kvalifikacijskog ciklusa

Foto: Pixsell, EPA-EFE

DINAMOVI nogometaši igrali su odlično u ovom kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2020. 

Iz šireg kadra momčadi Nenada Bjelica čak je sedam igrača igralo za svoje reprezentacije i bilo u ključnim ulogama.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić je u reprezentaciju za kvalifikacijske utakmice sa Slovačkom (4:0) i Azerbajdžanom (1:1) pozvao Dominika Livakovića, Mislava Oršića i Brunu Petkovića. 

Livaković je odlično branio, a kod izjednačujućeg gola Azerbajdžana u Bakuu nije mogao baš ništa. Bruno Petković bio je ključan igrač velike pobjede Hrvatske u Slovačkoj 4:0. Dinamov napadač dobio je 16 od 18 duela, uspješno je odradio svih šest driblinga koje je pokušao, a zabio je i treći gol. Protiv Azerbajdžana nije bio toliko efikasan, ali u toj utakmici slabo je odigrala cijela momčad. Mislav Oršić je ušao u završnici utakmice protiv Azerbajdžana, ali bez učinka.

Gojak briljirao

Pouzdani Dinamovi veznjaci Amer Gojak i Arijan Ademi također su bili sjajni. Gojak je u pobjedi BiH protiv Lihtenštajna 5:0 zabio dva gola, a u debaklu u Armeniji sudjelovao je kod oba gola svoje reprezentacije. Prvi je namjestio Edinu Džeki za 1:1, a drugi je sam zabio za 2:2, no BiH je na kraju izgubila 4:2.

Arijan Ademi bio je strijelac izjednačujućeg gola za Sjevernu Makedoniju u vrlo važnom remiju u Izraelu (1:1), a odigrao je i svih 90 minuta u pobjedi 2:0 u gostima kod Latvije.

Fantastičan je bio i Dani Olmo koji je, prema izvještajima iz Španjolske, sam pobijedio Kazahstan 1:0 u kvalifikacijama za Euro U-21. Olmo je izborio i zabio penal, a bio je najaktivniji igrač Španjolske. No, Olmo nije tu stao pa je par dana kasnije zabio oba gola u pobjedi Španjolske protiv Crne Gore 2:0 u istim kvalifikacijama. 

Petar Stojanović odigrao je svih 180 minuta za Sloveniju u pobjedama protiv Poljske (2:0) i Izraela (3:2) kojima je Slovenija opet u igri za Euro. Dinamov desni bek odigrao je nešto slabije protiv Izraela, ali je postao nezamjenjiv u momčadi Matjaža Keka.

Mario Gavranović s klupe je gledao remi svoje Švicarske u Irskoj (1:1), a u pobjedi protiv Gibraltara 4:0 dobio je posljednjih 36 minuta te zabio četvrti gol za Švicarsku. U tu reprezentaciju bio je pozvan i novi Dinamov lijevi bek Jacques Francois Moubandje, ali on nije dobio ni minute u dvije spomenute utakmice.

Odlične su to vijesti za Nenada Bjelicu koji s Dinamom sljedećeg tjedna kreće u Ligu prvaka. Dinamo u prvom kolu sljedeće srijede na Maksimiru dočekuje Atalantu, a prije toga ga u petak čeka prvenstvena utakmica na Maksimiru protiv Istre.

Pročitajte više