Plzen - Dinamo 2:1

Dinamo je napravio dvije skupe pogreške. U uzvratu se ne smiju ponoviti

Foto: Igor Kralj/Pixsell

SKORO sat vremena Dinamovo gostovanje u Plzenu (2:1) izgledalo je kao neko prosječno u HNL-u. Momčad Nenada Bjelice potpuno je kontrolirala utakmicu, igrala čvrsto i pametno te ni u jednom trenutku nije domaćinima dozvolila ni milimetar prostora.

Češki napadi raspadali bi se prije nego što su počeli, a rastrčani Dinamo lako je dolazio do lopte ili protivnika tjerao na pogreške. Petković je dominirao u napadu. Terorizirao je domaće stopere te je bio konstantna opasnost. Dinamo nije stvarao previše prilika, ali je u maniri velike momčadi prvu pravu iskoristio i sasvim zasluženo vodio. Petković je briljantnom loptom proigrao Olma, a ovaj prebacio golmana za velikih 1:0.

Teško će biti Dinamovim navijačima probaviti da su ovu utakmicu izgubili, ali nokaut-faza je ipak druga razina. Na ovom, za Dinamo desetljećima nepoznatom nivou, pogreške se ne opraštaju. Kad napraviš dvije u jednoj utakmici, poraz je jedini mogući ishod. Osobito kad igraš protiv momčadi koja igrom teško dolazi do šansi i živi od protivnikovih pogrešaka. Kad ih nanjuši - brutalno ih kažnjava.

Preskupe pogreške

Kod prvog gola Petković je u kontri izgubio loptu i Dinamo je iz rekontre dobio gol. Stojanović je nonšalantno i prekasno ušao u blok kod centaršuta, Theophile-Catherine nije imao pojma da mu je igrač iza leđa i Česi su u tri dodavanja došli do izjednačenja. Drugi gol bio je još gluplji.

Olmo je promašio skok na prvoj stativi, Theophile-Catherine je opet samo gledao oko sebe i Dilaver je slabije reagirao, a Petković je na drugoj stativi izgubio svojeg igrača. Viktoria nije složila smislenu akciju na ovoj utakmici, ali s vrlo aktivnim rezultatom ide u Zagreb. To je ono iskustvo koje nedostaje ovoj Dinamovoj momčadi, a kojeg Česi imaju mnogo. U zadnjih osam godina oni su pet puta prezimili u Europi i ovakve utakmice su im kao ''dobar dan''.

Ništa, naravno, još nije izgubljeno. Dapače, i Dinamo ima aktivan rezultat i u nešto manje od sat vremena ove utakmice pokazao je da je kvalitetnija momčad od Viktorije, koliko god Nenad Bjelica nakon susreta tvrdio da je oko Čeha stvorena podcjenjivačka atmosfera. Viktoria je jako dobra i momčad i tko tvrdi suprotno, razuvjerit će se pogledom na tablicu skupine G ovogodišnje Lige prvaka u kojoj je češki prvak osvojio čak sedam bodova.

Da je bar ostalo 1:1...

No Viktoria je momčad protiv koje se može i koja protivniku dopušta da razvije igru. Ovaj Dinamo dovoljno je dobar da sljedećeg četvrtka na Maksimiru nadoknadi zaostatak, a dobra vijest je da momčad Pavela Vrbe igra ipak dosta slabije u gostima. Da je ostalo 1:1, Česi bi morali u jednom trenutku napasti u Zagrebu i Dinamo bi ih mogao dokrajčiti. Ovako će se sigurno braniti od prve minute i u takvom stavu bit će ih dosta teško probiti.

Ljepše smo zamišljali prvu Dinamovu proljetnu europsku utakmicu nakon gotovo 50 godina. Kako je krenulo, činilo se da će pitanje prolaska riješiti već u Plzenu. No onda se na trenutak pojavio onaj stari, Dinamov duh prošlosti koji se uvukao u momčad i spakirao joj dva gola. Poznavajući ovu momčad Nenada Bjelice, to im se neće dogoditi u uzvratu.

A nešto će sigurno zabiti...

 

Pročitajte više