Dinamo je u Sammiru dobio novog Modrića

SLOVENCI su imali ozbiljne namjere, kada su danima uoči uzvratnog susreta najavljivali da na Maksimir ne dolaze s bijelom zastavicom. No, želje su jedno, a mogućnosti drugo.  Iako je momčad Domžala na otvaranju susreta u potpunosti parirala modrim domaćinima, nakon prve ozbiljnije akcije koju je u 11. minuti inicirao Kirm, a sjajnim udarcem umalo pogotkom okrunio Ljubijankič, Ivankovićeve bebe u trenu su odrasle i za svega četiri minute potopile objektivno ipak slabijeg protivnika. 

Maksimirski uzvrat osim službenog proboja u treće pretkolo Lige prvaka, iznjedrio je neka vrlo ugodna iznenađenja, ali su na površinu isplivali i određeni nedostatci koje Profesor mora korigirati prije putovanja za Bremen. 

Ako krenemo redom, prvi na tapetu je Dinamov vratar Georg Koch iznad čijeg imena i dalje stoji veliki upitnik. Iskusni Nijemac otvorio je susret s dvije neshvatljive pogreške, od kojih je jedna podsjećala na kultni potez engleskog čuvara mreže Robinsona, da bi potom majstorskom bravurom zaustavio gore navedeni pokušaj Ljubijankiča, te u nastavku susreta pridodao i dvije sjajne reakcije prilikom solo prodora uvijek napetog slovenskog napadača, čiju vrijednost Domžale procjenjuju na 2,5 milijuna eura.

Opasna poigravanja Dinamovih braniča

Da je kojim slučajem Dinamo za protivnika imao neku ozbiljniju europsku momčad, srednji Ivankovićevi braniči skupo bi platili bezglava poigravanja i povremenu nezainteresiranost. Ekipi koja pretendira na ulazak u Ligu prvaka ne smije se događati da strepi od pogotka nakon lopte koja je iz protivničke obrane preletjela više od 40 metara i neometano došla u noge jedinom isturenom napadaču.


Schildenfeld je u drugom dijelu vrlo odlučno dirigirao modrom obranom, od blamaže je pravovremenom reakcijom spasio i Hrvoja Čalu čija je povratna lopta umalo dospjela u noge Dariju Zahori koji je imao otvoren put ka Dinamovim vratima. No, Šifi na dušu dijelom ide i pogodak Domžala, obzirom da se Šibenčanin baš kao i ostatak Dinamove obrane uspavao nakon brzopoteznog vodstva. Usporedbe radi, Brazilac Carlos odlučnim je reakcijama najmanje dva puta spasio Dinamovu mrežu.

Guela se zanio

Suprotno najavama, Ivanković je od prve minute u vatru gurnuo i Guelu i Sammira. I dok je igrač iz Obale Bjelokosti plesao svega jedno poluvrijeme i maksimalno iziritirao publiku nepotrebnim driblinzima i zakašnjelim reakcijama, Sammirova prezentacija spada u kategoriju ugodnih iznenađenja. Igrač od kojeg se očekuje da jednog dana dostojno zamijeni kapetana Luku Modrića klasu je dokazao prekrasnim pogotkom, koji je uslijedio nakon slaloma kroz obranu slovenske momčadi. Fantastični driblinzi kojima se nekoliko puta narugao protivničkim braničima lišeni onog poteza previše koji je Sammir prakticirao po dolasku u Maksimir, on je danas i mnogo čvršći u duelu, a okomite lopte koje šalje u Maksimiru dugo nismo imali prilike vidjeti...


Plus je ponovo zaradio i Ognjen Vukojević, čiji smo topovski udarac zapamtili još dok je zabijao pogotke kao stoper Slaven Belupa, a prema običaju nije podbacio niti u defanzivnim zadacima.
Posebna su priča Dinamovi napadači; borbeni Tomo Šokota koji igrajući na svojoj pravoj poziciji ponovo pruža dobre partije (lijepi skok i pogodak glavom, pa projektil iz slobodnjaka kojim je zatresao vratnicu) te uvijek agresivni, ali često i previše emotivni Mario Mandžukić koji je nakon salva zvižduka s tribina zasigurno shvatio da igrač u Dinamovom dresu mora ginuti za svaku loptu, pa i onu neuhvatljivu...

Ohrabruje i sve bolja igra ljubimca maksimirskog sjevera, brzonogog Etta, koji je potvrdio povratak u formu s dvije sjajne asistencije. No, golema rupa koja u obrani Dinama nastaje upravo prilikom Ettovih napadačkih pohoda segment je na kojem Ivanković što prije mora poraditi...

D.R.
Foto: I.L.

Pročitajte više