Dinamo jedini profitira od Svjetskog prvenstva?

OSIM što nastup igrača na Svjetskom prvenstvu predstavlja čast i zadovoljstvo, klubovi će od igranja svojih prvotimaca u Južnoafričkoj Republici osjetiti i izravnu financijsku korist.

Fifa je, naime, osnovala fond od 40 milijuna dolara, iz kojeg će svi klubovi čiji će igrači nastupiti na jugu Afrike dobiti određenu kotizaciju. Dva tjedna prije početka prvenstva pa nadalje, klubovi će za svakog igrača koji bude s reprezentacijom dobiti 1600 dolara na dan.

Što se tiče hrvatske nacionalne vrste, ovaj je potez Fife stigao u "krivo" vrijeme, a profitirati bi od naših ekipa jedino mogao Dinamo koji će u slučaju da Pedro Morales bude na popisu 23 igrača čileanskog izbornika Marcela Bielse zaraditi najmanje 48 tisuća dolara, što je cifra koja bi popunila maksimirsku blagajnu ako bi Čile natjecanje završio u skupini (protivnici su mu u grupi H Španjolska, Švicarska i Honduras).  Ukoliko bi Čile pak došao do finala, osim znatno veće tržišne cijene, Dinamov bi račun bio obogaćen s dodatnih 28.800 dolara.

Svjetskom prvaku 30 milijuna dolara!

Puno vrtoglavije cifre na tapetu su kad je riječ o nagradama reprezentacijama - čak 420 milijuna dolara Svjetska nogometna organizacija podijelit će za sve nagrade i bonuse! Svakom od 32 sudionika pripast će tako osam milijuna dolara samo za uspješno odrađene kvalifkacije, plus milijuna dolara za pripreme.

Svaka selekcija koja se probije u osminu finala zaradit će novih devet milijuna dolara, a one momčadi koje se plasiraju među osam najboljih dvostruko više. Za razliku od Talijana koji su trijumfom protiv Francuske u Berlinu 2006. postali bogatiji za 20, osvajanje naslova u Južnoafričkoj Republici jedna će reprezentacija unovčiti za 30 milijuna dolara, što je primjerice, četiri puta više nego koliko je Fifa honorirala trijumf Brazila u Japanu i Južnoj Koreji 2002.

Jasno je samim pogledom na ove brojke kako je Hrvatski nogometni savez neuspjehom Bilićevih izabranika u kvalifikacijama izgubio veliki novac - najmanje 45 i pol milijuna kuna za sami plasman i još toliko za ulazak među 16 najboljih reprezentacija, a izgubljeni novac dodatno dobiva na težini ako se zna da je godišnji proračun HNS-a 75 milijuna kuna...

Pročitajte više