HNL

DINAMO - LOKOMOTIVA 3:0 Krasna tri gola za najavu Europe na Maksimiru

Foto: Pixsell

DINAMO je u 1. kolu HNL-a pobijedio Lokomotivu 3:0 i pun optimizma ide na prvu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka koju će u utorak igrati u Tbilisiju protiv Saburtala.

Iako je igrao bez osam igrača iz kadra prve momčadi (Zagorac, Moharrami, Theophile-Catherine, Dilaver, Šunjić, Olmo, Moubandje, Majer), Dinamo je i na otvaranju sezone pokazao da ima dovoljno širok kadar za borbu na dva fronta.

Debitirao je povratnik Ivo Pinto, koji je igrao kao da nikad nije ni otišao, a nakon nešto boljeg otvaranja Lokomotive, Dinamo je ubrzo preuzeo inicijativu. U 12. minuti gosti su izgubili loptu pred vlastitim šesnaestercem, Oršić je proigrao Gavranovića kojega Kolinger ruši za kazneni udarac. Hajrović je preuzeo odgovornost i nije loše pucao, ali je Hendija sjajnom reakcijom loptu skrenuo u stativu te u korner.

GNK Dinamo Zagreb - NK Lokomotiva Zagreb Rezultati uživo

Promašeni penal dodatno je probudio domaćine koji su mogli povesti dvije minute kasnije kad je Gojak ostavio loptu Kadzioru, ali je Poljak iz odlične situacije pucao pokraj gola. U 17. minuti bio je puno precizniji. Kadzior je primio loptu na 20 metara od gola, okrenuo se i fantastičnim udarcem lijevom nogom pogodio suprotne rašlje za vodstvo Dinama.

Sjajno prvo poluvrijeme

Odlična utakmica se nakon toga potpuno zakuhala. U 22. minuti Kastrati bježi Dinamovoj obrani i iz prve pokušava prebaciti Livakovića, ali lopta odlazi malo pokraj gola. Četiri minute kasnije Oršić je ubacio iz slobodnog udarca, a Perićev udarac glavom zaustavila je stativa. U 29. minuti Oršić i Gavranović su duplim pasem izbacili cijelu gostujuću obranu, Oršić je izbio sam pred Hendiju, ali je pucao u vanjski dio mreže.

Sad je bio red na goste koji su u sljedećem napadu krenuli u kontru četiri na tri, ali se spetljali u ključnom trenutku, a u 38. minuti imali su najveću priliku na utakmici. Kastrati je pobjegao neopreznom Leovcu, ali je otišao malo previše u stranu. U želji da mu uzme loptu, Livaković se bacio prema njemu, Kastrati se izmaknuo i pustio Dinamova golmana da ga sruši za čisti penal.

Loptu je uzeo Uzuni i izveo vjerojatno najlošiji penal u karijeri, koji je Livaković bez ikakvih problema uhvatio. Dinamo je krenuo u napad, a Gojak je sa 16 metara opalio po golu, no Hendija je uz malo problema uspio odbiti loptu u korner. Sjajno prvo poluvrijeme inače vrlo dobre utakmice zaključili su Oršić i Gavranović krasnom akcijom za 2:0.

Oršić i Gavranović odlično surađivali

Stalno su pokušavali duplim pasom izigrati obranu Lokomotive, a drugi put na utakmici im je to uspjelo u sudačkoj nadoknadi. S dva točna pasa izbacili su protivničke čuvare, Gavranović je krasno proigrao Oršića, a ovaj rutinski zabio za 2:0.

U drugom dijelu Dinamo je očekivano stao. Iako ne djeluje uopće umorno nakon priprema, Bjeličina momčad spustila je gas i uspostavila kontrolu na terenu s minimalnim rizikom od eventualnih ozljeda. Prvu ozbiljniju akciju u nastavku Dinamo je odigrao u 62. minuti kad je Gojak odlično u šansu gurnuo Hajrovića. Dinamova osmica mogla je vratiti povratnu loptu Gavranoviću, što bi bio čisti gol, no odlučila se za udarac praktički iz mrtvog kuta koji je Hendija zaustavio.

Konačnih 3:0 postavio je Bruno Petković u 85. minuti nakon što je nešto ranije zamijenio Gavranovića. Dinamov napadač oduzeo je gostima loptu na 30 metara od gola, sjurio se u šesnaesterac i preciznim udarcem pogodio suprotni kut. Mogla je Lokomotiva do počasnog gola tri minute prije kraja, ali je Livaković fantastično obranio čisti zicer Ivanušecu.

Pročitajte više