DINAMO - ODDS 2:1 Neambiciozni Modri propustili natrpati norveške naivce

Foto: Slavko Midžor / Pixsell

DINAMO - ODDS 2:1 u prvoj utakmici 3. pretkola Europa Lige. 

Gosti iz Norveške poveli su u 20. minuti golom Stefana Mladenovića. Izjednačio je Armin Hodžić u 31. minuti, a pobjednički gol za Dinamo postigao je Junior Fernandes u 41. minuti.

Prvi dio bio je krcat uzbuđenjima i tada smo vidjeli sva tri gola na utakmici, pet velikih prilika agresivnog i napadačkog Dinama, te jednu kontraški nastrojenog Oddsa, koji je na taj način i zabio. Zatim nekoliko sjajnih obrana gostujućeg i jednu domaćeg golmana.

Ali, prije svega smo se uvjerili u ono što smo napisali odmah nakon ždrijeba: Dinamo je u ždrijebu izvukao jack-pot. Prvo poluvrijeme pokazalo je gromnu razliku u klasi u korist Dinama, koji je bio daleko bolji i trebao voditi s par golova razlike protiv suparnika čiju obranu se probije s tri vezana dodavanja ili jednim duplim pasom, dok joj bokovi ne postoje, pa je Stojanoviću i Lecjaksu bilo kao na šetalištu ili pisti.

Barem desetak puta su Dinamovi bekovi u opasnim situacijama ostajali sami s više nego dovoljno vremena i prostora da odigraju povratno ili centriraju za jednako nečuvane suigrače u naletu pred golom. Ako se pitate kako je moguće da tako curi u obrani bunkeraša, odgovor je jednostavan: Odd je nekvalitetna momčad, a u obrani naivna, pa se njeni igrači zavuku u krilo golmanu, na 20, a često i manje metara od vrata i tako ostavljaju bokove potpuno otvorenima, dok su im braniči statični i lako im se ulazi za leđa ili ih pretrčava.

Dinamo je u prvom dijelu promašio je niz velikih prilika, od kojih je neke obranio odlični Rossbach. Na drugom golu se također sjajnom intervencijom na kraju poluvremena istaknuo Livaković, pa je domaćin nakon prvog dijela čak mogao i biti sretan minimalnim vodstvom.

Ali, Dinamo ne može biti zadovoljan, a malobrojni navijači na Maksimiru pokazali su da im to nikako nije leglo, neambicioznom, statičnom igrom i ogromnim, neshvatljivim padom u drugom dijelu, kada je momčad opet zahvatio duh Ivajla Peteva. Jer Dinamo je ovakav Odds morao natrpati, a ne se zadovoljiti minimalnom pobjedom. 

U drugom poluvremenu privremeni Dinamov trener Cvitanović stao se s kolegom Fagermom nadmetati u neambicioznosti, pa je od početka nastavka i sve do 70. minute Dinamo gostima prepustio loptu, valjda čekajući da se otvore. Naravno da do toga nije došlo, jer kako bi Odds dobio loptu, tako ju je vraćao, pa su krenuli zvižduci Dinamovih navijača.

Dinamo jednostavno mora proći ovako slabog protivnika, bez obzira na minimalnu prednost iz prve utakmice.

Odd je prošlu sezonu završio na trećem mjestu norveškog prvenstva, s čak 18 bodova iza prvaka Rosenborga i na osnovu toga izborio prvo pretkolo EL ove sezone. Za razliku od drugih zemalja, gdje su nogometašima "noge olovne od priprema" i tek počinju sa službenim utakmicama, u Norveškoj je sada prvenstvo već na polovici i tu je jedina prednost Odda. Za razliku od drvenog i trenerski obezglavljenog Dinama, u punom je natjecateljskom ritmu. Ali Odd usred sezone ne stoji najbolje i nakon 16 kola je na 10. mjestu (od 16 klubova), a vodeći Rosenborg bježi mu 13 bodova.

 DINAMO - ODDS 2:1

Tijek utakmice:

Kraj. 

90' Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade. 

89' Velika prilika za Dinamo! Lecjaks je još jednom neometan prošao po lijevoj strani i odigrao povratno za Soudanija, čiji prizemni udarac klizećim blokira Ruud, ali odbijanac prihvaća Fernandes i silovito puca pod prečku, ali Rossbach i ovo brani.

86' Soudani je dobio žuti karton.

85' Za razliku od furioznog prvog dijela, kamilica u drugom.

80' Druga zamjena kod Dinama - Henriquez umjesto Hodžića. 

74' Po tko zna koji put. neometani Dinamov bočni (Lecjaks) centrira, a napadač (Soudani) jednako tako usamljen puca glavom, ali u Rossbacha u njegovom bližem kutu. 

72' Dinamov desni bočni Stojanović dobio je žuti karton zbog prekršaja nad Mladenovićem.

69' Još jedan dokaz koliko su Oddu šuplji bokovi: Lecjaks je nakon kombinacije ostao sam na lijevom boku i to u prilično opasnoj poziciji, na rubu kaznenog prostora. Tamo je samovao desetak sekundi, pa je bez ikakve prepreke ušao u 16-erac, pogledao kakva je situacija pred golom i tamo uputio loptu, koju Rossbach izbija u korner. 

68' Prva zamjena kod Dinama - Gojak umjesto Ćorića.

66' Nakon dugo vrremena uzbuđenje i to pred golom Dinama. Ruud je silovito odapeo s oko 25 metara iz slobodnog udarca. Lopta je išla po sredini, gdje je Livaković jedva odbija. 

58' Dinamo opet duplim pasom lako razbija naivnu obranu gostiju. Soudani je s boka povratno odigrao za Hodžića, koji pred golom puca metar od vratnice. 

55'... Ali za razliku od početka prvog poluvremena, sada nema prilika.  

50' Ponavlja se igra iz prvog poluvremena: Dinamo napada i traži gol, dok je Oddu neugodno s loptom, pa je brzo prepušta domaćinu. 

46' Počeo je drugi dio uz zamjenu kod gostiju: veznjaka Broberga mijenja Berg. 

Kraj poluvremena.

Dinamo je daleko bolji u prvom dijelu i do sada je trebao voditi s par golova razlike. Ali, promašio je niz velikih prilika, od kojih je neke obranio i Rossbach. Na drugom golu se također sjajnom intervencijom na kraju poluvremena istaknuo Livaković, pa domaćin može biti i sretan minimalnim vodstvom. Odds se zatvorio i prema naprijed igra na kontre, a tako je i postigao gol. Ipak, Dinamo ga je dosta puta probio, prije svega preko bokova Stojanovića i Lecjaksa. 

43' Velika prilika za Odds! Soudani uklizava kako bi izbio od Dinamovog gola, ali umjesto toga proigrava Riskija, koji izlazi sam pred Livakovića i puca s desetak metara, ali Dinamov vratar sjajno brani loptu koja odlazi u korner uz samu lijevu vratnicu. 

41. minuta: GOOOL za DINAMO! 2:1, strijelac JUNIOR FERNANDES! Fernandes i Stojanović nesmetano odigravaju dupli pas, nakon čega desni bočni bez ikakvog pritiska centrira, a Fernandes također bez da ga je itko pogledao utrčava na desetak metara od gola i bez problema i čuvara zabija glavom pod prečku. Lijepa akcija i gol kojim je završena, ali dosta govori o obrani Oddsa. Dinamo je poentirao lakše nego na treningu.

36' Dinamo nastavlja prijetiti: Moro snažno puca, Rossbach brani.

31. minuta: GOOOL za DINAMO! 1:1, strijelac ARMIN HODŽIĆ! Skok na Antolićev ubačaj iz kornera i Hodžić glavom zakucava loptu u mrežu. Zasluženi gol Dinama. 

23' Velika prilika za Dinamo! Soudani s pet metara ne uspijeva zabiti. 

20. minuta: GOOOL za ODDS! 0:1, strijelac STEFAN MLADENOVIĆ! Brza kontra Oddsa preko lijeve strane koju probija Mladenović i šalje loptu u mrežu pokraj istrčalog Livakovića. 

16' Velika prilika za Dinamo! Brza akcija Dinama na lijevoj strani; Lecjaks za Soudanija, koji poslužuje Ćorića, koji s desetak metara gađa donji desni kut gostjućeg golmana, ali Rossbach opet spašava Odds. 

15' Dinamo neusporedivo bolji. Stisnuo je Norvežane agresijom i presingom, traži golove i uvjerljivu pobjedu. 

14' Nova Dinamova prijetnja: Soudani puca iskosa s ruba kaznenog prostora, ali lopta odlazi pokraj gola. 

11' Velika prilika za Dinamo! Hodžić puca, Rossbach jedva brani. 

7' Velika prilika za Dinamo! Opalio je Ćorić snažno s oko 25 metara, lopta je prošla uz desnu vratnicu.

1' Počela je utakmica na Maksimiru. 

0' Neočekivana promjena kod Dinama neposredno prije meča! Benković je na klupi, mijenja ga Lešković.

Atmosfera s Maksimira:
Sastavi
 
DINAMO
 
ODDS

Dinamo je zadnji put u ovom natjecanju ljeto počeo 2004.

Dinamo još od ljeta 2004. nije europska natjecanja počeo van Lige prvaka. Prije 13 godina igrao je protiv slovenskog Primorja u 2. pretkolu tadašnjeg Kupa UEFA, prethodnika Europa Lige, nakon čega je slijedila godina pauze od europskih kupova zbog očajne sezone u HNL-u.

Nakon "Lige za bedaka", slijedilo je desetljeće Lige prvaka

Ali, nakon "Lige za bedaka", od 2006. slijedilo je desetljeće Dinamovih ljeta u borbi za Ligu prvaka. Sve do 2011. nije uspijevao dohvatiti skupinu LP, ali zato četiri godine zaredom je izborio grupnu fazu Kupa UEFA/Europa Lige. U skupini istog natjecanja igrao je 2013. i 2014.

Dinamo je dobio premiju: Klub iz sredine norveške tablice kojemu je glavna uzdanica 35-godišnji napadač

Dinamo je dvije prethodne sezone izborio skupinu LP, pa je prilikom ždrijeba za pretkola Europa Lige dobio povlašteni status kao nositelj. Izvukao je pobjednika dvomeča Vaduza iz Lihtenštajna i norveškog Odda. To je premija, daleko najlakši od potencijalnih protivnika. Norvežanima je najbolji strijelac 35-godišnji kanadski napadač Olivera Occeana. Odd je prošlu sezonu završio na trećem mjestu norveškog prvenstva, s čak 18 bodova iza prvaka Rosenborga i na osnovu toga izborio prvo pretkolo EL ove sezone.

Tamo je s ukupnih 5:0 eliminirao sjevernoirsku Ballymenu i tako došao do susreta s Vaduzom. Ako na uzvratu u Skienu, gradu na jugu zemlje, obrani veliku prednost, čeka ga Dinamo. Prošle sezone u 2. pretkolu EL ispao je s ukupnih 3:4 od grčke Giannine. S obzirom na hladnoću, u Norveškoj se prvenstvo igra od travnja do studenog i zove se po godinama, a ne sezonama, jer se i ne igra tijekom dvije godine. Odd je tako nastup u ovoj europskoj sezoni osigurao na osnovu davno postignutih rezultata krajem prošle godine.

Norvežani imaju jednu veliku prednost: Usred su sezone i spremni 

U Norveškoj je dakle ljeti, za razliku od drugih zemalja, gdje su nogometašima "noge olovne od priprema" i tek počinju sa službenim utakmicama, sada prvenstvo već na polovici i tu je jedina prednost Odda. Za razliku od drvenog i trenerski obezglavljenog Dinama, u punom je natjecateljskom ritmu. Ali Odd usred sezone ne stoji najbolje i nakon 16 kola je na 10. mjestu (od 16 klubova), a vodeći Rosenborg bježi mu 13 bodova.

Pročitajte više