Dinamovim navijačima posebno poglavlje u Werderovim analizama


IAKO analizu Dinamove ekipe započinju s jednom iz Top pet najotrcanijih nogometnih fraza, govoreći da sasvim sigurno ne spada u europski vrh, ali niti među momčadi koje su tu da popune mjesto, pa stoga nije za podcijeniti, Nijemci su poprilično dobro upoznati sa stvarnim mogućnostima Ivankovićevih beba i okruženja u kojem klub egzistira.


Od osnutka kluba 1945. godine, u kojem su nakon direktive komunističkog vrha o ukidanju prijeratnih hrvatskih klubova karijeru nastavili gotovo svi igrači HAŠK-a Građanskog, pa do Dinamove realnosti, u kojoj se unosna prodaja domaćih talenata sanira uvozom iz Afrike i Brazila, njemački su kolege pretresli gotovo sve uz što se vezuje ime Dinama iz Zagreba.

U opsežnom profilu koji je osvanuo na službenim stranicama Werdera, o Dinamu se govori kao o jednom od najvećih klubova ex-Jugoslavije, koji je u toj tvorevini uzeo četiri naslova prvaka i sedam pobjeda u kup natjecanju. Nezaobilazan je, naravno, i najveći klupski uspjeh, ostvaren u nekadašnjem izdanju Kupe UEFA, odnosno, Kupu velesajamskih gradova, gdje su Modri u finalu 1967. na koljena bacili Leeds United.

Bez konkurencije u HNL-u

"Razdoblje prave Dinamove slave otpočelo je osnutkom Hrvatske nogometne lige ranih 90-ih. Zajedno sa splitskim Hajdukom, i danas dominiraju domaćim nogometom, ali i dalje čeznu za pravim euro-uspjehom. Samo dva puta, naime, Dinamo je uspio ući u Ligu prvaka." - navodi autor, podsjećajući na svijetlo Dinamovo razdoblje od 98-2000 godine i remi protiv Manchestera na Old Traffordu...


Protekle dvije godine sugeriraju da klub ponovo ima velike ambicije, stoji u tekstu, "jer Dinamo se više ne zadovoljava domaćim uspjesima i uporan je da nađe lijek za lanjska razočaranja, koja su stigla nakon Arsenala u trećem pretkolu Lige prvaka, te kasnije i u prvom kolu Kupa UEFA gdje ih je izbacio Auxerre..."

Jedno je sigurno, razmišlja autor; Dinamov je napad nepredvidiv. U kvalifikacijama za Ligu prvaka osam različitih igrača postiglo je devet pogodaka. Jedino se Tomo Šokota dva puta upisao u strijelce...

"U domaćem prvenstvu vlada slična situacija: u prve tri utakmice sedam različitih igrača postigli su 14 pogodaka. Među najpotentnijim oružjem koje Dinamo ima u napadu su Mario Mandžukić i playmaker Luka Modrić."

No, slika Dinama u HNL-u u proteklih šest mjeseci odaje da hrvatski prvak ipak nema dostojnu konkurenciju, brzopotezni je zaključak autora.

"Lani su, naime, izgubili svega jednu utakmicu na gostovanju kod Šibenika."

Fanatizam sa sjevera

Sve je moguće, kada na okupu imate mladu i uspjeha gladnu momčad, pojačanu s nekoliko veterana i dobrim investicijama iz Afrike i Brazila, smatraju Werderovi analitičari. Osim Eduarda da Silve i njegove filmske životne priče, svoje mjesto u recima autora pronašla je, naravnom i njemačka delegacija u sastavu Jens Nowotny i Georg Koch. O Branku Ivankoviću piše se kao u uspješnom treneru, koji je predvodio iransku nogometnu reprezentaciju na njemačkom SP-u, sudjelovao u uspjehu hrvatske reprezentacije 1998. godine u Francuskoj, te neko vrijeme vodio njemački Hannover.

No, posebno poglavlje priče o Dinamu zauzeli su Bad Blue Boysi i Dinamov stadion u "vječnoj izgradnji". Ako niste znali, kada napokon bude završen, Maksimir će moći primiti čak 52 tisuće gledatelja...

"Trenutno Maksimir zaprima 39 tisuća ljudi, a na tom zdanju najveća uzbuđenja stižu sa sjeverne tribine, odakle odjekuju poklici energičnih BBB-a. Fanatični navijači bezrezervno bodre svoj klub i stvaraju jednu zaista posebnu atmosferu..."

D.R.
Foto: I.L.

Pročitajte više