TRANSFERI

Dominirao je Njemačkom s Rebićem i Kovačem, a sad Ajax ruši rekord da ga dovede

Foto: EPA

WEST Ham bi uskoro mogao prodati Sebastiana Hallera. Napadač iz Obale Bjelokosti stigao je u London prije godinu i pol za 50 milijuna eura, a sada ga samo detalji dijele od odlaska iz Engleske.

Haller je potpisao za West Ham nakon što je engleski prvoligaš na račun Eintrachta iz Frankfurta uplatio čak 50 milijuna funti odštete.

Sada bi, ako su informacije koje dolaze iz Nizozemske točne, Haller trebao biti prodan u Ajax za 25 milijuna funti. Njegovi menadžeri već su u Amsterdamu i posao bi vrlo brzo mogao biti zaključen.

Označen kao promašaj

Od svog dolaska u West Ham Haller nosi uteg odštete koja je plaćena za njega. Uz nju su došla i visoka očekivanja, posebno kad su golovi u pitanju.

No njih nije ispunio. Zabio je samo sedam golova u 35 nastupa za West Ham u prošloj sezoni, a u ovoj je uspio zabiti sedam golova u 19 nastupa, ali to i dalje ne zadovoljava navijače West Hama.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Po svemu sudeći, zadovoljna nije ni uprava kluba koja ga je odlučila prodati za pola iznosa koji je platila Eintrachtu samo da otvori mjesto za nekog drugog.

Neobičan je ovo posao jer se dosad nikad nije pisalo o tome da bi Haller mogao otići, a kamoli da bi mogao otići u ligu kao što je nizozemska Eredivisie koja je kvalitetom bitno slabija od Bundeslige i Premiershipa.

Haller ima što reći u Ajaxu

Ipak, kad se pogleda ono što Haller može donijeti ako ga se koristi na pravilan način, Ajaxov interes za njega ima smisla. Čak i po cijeni koja je za nizozemski klub nešto dosad neviđeno.

Kad se pogledaju Hallerove brojke iz posljednje sezone u Eintrachtu, koju je proveo igrajući pod Nikom Kovačem te uz Antu Rebića i Luku Jovića u napadu, one su sjajne.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ono što se jasno vidi kad se usporede njegove brojke u West Hamu i Eintrachtu je nedostatak asistencija. Do toga je došlo jer je prelaskom u West Ham prešao u drugačiji sustav igre.

West Ham ne igra nogomet kakvim bi optimizirao ono u čemu je Haller najbolji (igra leđima prema golu, osvajanje zračnih duela i doprinos u obrani). Haller u West Hamu često stoji sam u napadu bez ozbiljne podrške s krila i nema s kime razigravati. 

Ajax ga želi probuditi

Vidi se to i po broju kreiranih velikih prilika i po gotovo svim ostalim relevantnim parametrima. Upravo zato ga Ajax želi. Ajax za 25 milijuna funti želi kupiti Hallera iz West Hama i u njemu probuditi onog igrača iz Eintrachta. 

S obzirom na stil igre kakav Ajax gaji, Nizozemcima to ne bi trebao biti problem, a Haller bi napokon mogao ponovno dosegnuti vrhunac svoje igračke moći. 

Pročitajte više